Huvi kasutatud autode vastu tasapisi suureneb

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres asuva Tika Auto kasutatud sõidukite müügiplats.
Rakveres asuva Tika Auto kasutatud sõidukite müügiplats. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Kuigi kasutatud autode müük märkimisväärselt veel suurenenud ei ole, on automüüjate sõnul automüük tõusuteel.

Tarbija on aga jätkuvalt ratsionaalne ning tahab teha võimalikult kasuliku ostu.

Kui varem on suvekuudel olnud märgata, et kasutatud autode müügiplatsidel käivad ka huvilised, kes soovivad väga odavalt suvisteks reisideks autot osta, siis praegu valitsev finantskriis on inimesed konservatiivseks sundinud ning autoost mõeldakse eelnevalt hoolikalt läbi.

“See oli varasematel aastatel seoses koolilõpetamistega,” märkis Tika Auto juhatuse liige Tiit Höövelson. “Aga nüüd juba paar aastat ei ole see märkimisväärselt mõjutanud,” nentis Höövelson, et enam koolilõpetajad nii väga odavaid autosid ei taha.

Nõudlikud kliendid

Samas on Wiru Auto omaniku  Tõnu Paju sõnul juba liikvel inimesi, kes siiski soovivad suvisteks käikudeks odavat, aga siiski veel liikuvat autot.

“Küsitud on ka odavaid autosid eelolevaks suveks, aga selliseid me ei müü,” rääkis Paju. “Üldjuhul müüme esimese, äärmisel juhul teise ringi autosid ning need on selleks liiga kallid,” täpsustas Paju.

Wiru Auto omaniku Tõnu Paju sõnul ostetakse praegu autosid vajadustest lähtuvalt. “Kaks-kolm aastat tagasi osteti perre teine auto, aga täna enam mitte. Ostul jälgitakse mitmeid parameetreid - näiteks et auto ei oleks ka liiga suur,” kirjeldas Paju ostjat.

“Ka see kümnetuhandeline auto peab olema parem kui uus. Iga kriim häirib,” on autohuvilised Tiit Höövelsoni sõnul nõudlikud. “Inimesed ikka teavad, mida otsivad. Üldiselt ikka kallimaid ja uuemaid. Endale on selgeks tehtud, mis marki soovitakse, ning käiakse ja otsitakse. Ega neil kiiret ei olegi,” kirjeldas Tika Auto juhatuse liige Höövelson tüüpilisi kliente.

Samas tunnistasid nii ASi Silberauto Eesti Rakvere esinduse kliendinõustaja Raimo Koppel kui ka Rakvere HAT-Auto ASi automüüja Silver Päll, et turg on siiski tõusuteel.

“Juunikuus läks näiteks väga hästi. Praegu on turg üldse kuidagi hästi aktiivne ja tegelikult on aasta algusest juba müük normaalne olnud,” rääkis Koppel.

Kõige paremini ostetakse Raimo Koppeli sõnul 100 000-150 000 krooni maksvaid autosid. “Tahetakse, et auto oleks võimalikult uus, väikese läbisõidu ja väikese hinnaga,” on tarbija Koppeli sõnul jätkuvalt hinnatundlik.

Ka HAT-Auto müüja Silver Päll kinnitas, et pigem lähevad müügiks odavamad, aga samas säästlikud sõiduriistad. “Praegu pigem ostetakse ökonoomsemaid ja pisemaid autosid. Odavamad on kõik platsilt müüdud,” kõneles Päll.
 

Euroopas hinnad tõusevad

“Euroopas on praegu autode hinnad tunduvalt tõusnud, meie hinnad on jälle niivõrd madalad,” ei ole Tiit Höövelsoni hinnangul väga kasulik olla mujalt sissetoodud kasutatud autode müüja Eestis.
Samas võimaldab meie hinnatase müüa autosid soodsamalt Euroopasse. “Siit ostetakse juba Euroopasse – siin on hinnad soodsamad,” rääkis Höövelson ning lisas, et Tika Autost on sõidukeid müüdud nii Soome, Venemaale kui mujalegi.

Praegusel turul aga kasutatud autode müügiga rikkaks ei saa, tõdeb enamik edasimüüjaid. “Eriti just ei virise, aga kiita miskit ka ei ole,” ütles Höövelson ning lisas, et võrreldes mõne aasta tagusega on ajad hoopis teised.

Seda tõendab ka fakt, et Celer Auto OÜ, mis tegeles Nar­va tänaval asuval müügiplatsil põhiliselt kuni 50 000krooniste Jaapani päritolu autode müügiga, rendilepingu lõppemise põhjusel vähemalt praegu seda ei tee. Omaniku Koit Kombi sõnul ei ole ta kindel, et soovib automüügiga jätkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles