Õigeusklikud avaldasid austust pühaku säilmetele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Jumalaema Sündimise kirik.
Rakvere Jumalaema Sündimise kirik. Foto: Arvet Mägi

Rakvere Jumalaema Sündimise kirikusse kogunes reedel tuhatkond inimest, kelle seas oli nii kohalikke kui palverändureid, et avaldada austust pühak Sergius Florinski säilmetele.


Reedel seitse aastat tagasi kaevati Rakvere linnakalmistul välja aasta varem Moskva sinodi poolt pühakuks kuulutatud, 1918. aastal Rakveres enamlaste poolt mõrvatud preestermärter Sergius Florinski säilmed. Esimesed labidatäied mulda heitis Rakvere linnakalmistul õigeusu kabeli kõrval asunud Sergius Florinski haualt Moskva patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliit Kornelius.


  
Kornelius oli kohal ka eile Rakvere Jumalaema Sündimise kirikus.

Kirikutäis rahvast kõndis mööda altarist vasakul pool paiknevast Sergius Florinski pühasid säilmeid sisaldavast sargast, et ammutada jõudu selles olevatest pühaku maistest jäänustest. Sarga juurest suundusid usklikud metropoliidi juurde õnnistust saama.

Teiste, kõikjalt Eestist kohale tulnud Moskva patriarhaadile alluvate kirikute vaimulike hulgas olid ka Narva piiskop ja Tallinna metropoolia abipiiskop Lazar.

Head suhted

Piiskop Lazar kohtus pärast püha jumalateenistust Rakvere linnapea Rannar Vassiljevi ja abilinnapea Ain Suurkaevuga ning kutsus neid külastama Narvas asuvat Issanda Ülestõusmise Peakirikut, selgitades, et see on Eesti ilusaim kirik, mille uhkuseks on kuulsas Dikarevi töökojas maalitud ikoonid.

Rakvere õigeusu kiriku vaimulik Aleksandr Lebedev kiitis piiskop Lazarile Rakvere linnaametnikke, kinnitades, et kirikul on hea koostöö linnaga. Eraldi tuletas ta meelde, et igal aastal Sergius Florinski mõrvapäeval, 30. detsembril, tema mahalaskmise kohale korraldatavale ristikäigule, on linn alati loa andnud.

Piiskop Lazari ja Rakvere linnajuhtide vahelise jutu­ajamise käigus kõneldi ka pühaku säilmete tähtsusest Rakvere linnale ja kogu Moskva patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikule.

Preester Lebedev märkis, et kirik on avatud iga päev, ning kiriku avatuse tähtsust nii turistide kui kohalike elanike jaoks kinnitas ka piiskop Lazar.

Piiskop Lazar tuletas meelde kiriku tagakiusamist nõukogude korra ajal, tuues eeskujuks praegust sallivat suhtumist. “Võimude ja kiriku vahelised head suhted stabiliseerivad ühiskonda,” sõnas ta.

Kohal vaimulikkonna eliit

Preester Aleksandr Lebedev rääkis, et tänane päev on Rakvere Jumalaema Sündimise kirikule tähtis ja selle päeva tähtsus suureneb aastast aastasse, sest järjest rohkem palverändureid, ja mitte ainult Eestist, vaid ka mujalt naaberriikidest, leiab tee püha Sergius Florinski säilmete juurde.

Tema sõnul oli kohal kogu Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku vaimulikkond. Vaimulikud olid kohal Maardust, Tallinnast, Jõhvist, Narvast ja Viljandist. Sergius Florinski säilmeid tulid austama palverändurid kogu Eestist ning samuti Peterburist.

4. märtsil 1873 Suzdalis sündinud ülempreester Sergius Florinski mõrvati enamlaste poolt Rakveres Palermo metsas 1918. aasta detsembri lõpus. 17. juulil 2002 kuulutas Moskva Patriarhaadi Püha Sinod Sergius Florinski pühakuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles