Veremaiguga kohv ei vääri oma hinda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiglane kaubandus.
Õiglane kaubandus. Foto: Internet

Me ei mõtle kohvi juues või šokolaadi nautides just sageli sellele, kuidas on need meie lauale jõudnud, kas inimesed on oma töö eest palka saanud või on kohvil ja šokolaadil hoopis vere maitse juures.

Me võiks mõelda, ja on ka neid, kes mõtlevad. Rakvere Kolmainu kogudus ja Art Café kohvik said kevadel MTÜ Mondolt õiglase kaubanduse sõbra märgi.

Need, kes Art Cafés kohvi või kakaod joovad, võivad kindlad olla, et inimene, kes on nende jookide valmistamisel kasutatud kohvi- või kakaooad korjanud, on saanud korralikku palka ja puhkust ning ta ei ole alaealine või lapseootel naine. Ka kohvikus pakutav suhkur pärineb õiglasest kaubandusest. Õiglase kaubanduse sõbra märk oli kohviku perenaise Maris Nõgu sõnul tore tunnustus. “Toiduained on tulnud ametlikest ettevõtetest, kes teevad ausat tööd,” põhjendas ta.

Eestlane huvitub sellest märgist aga vähem kui turist, kes teemaga rohkem kokku puutunud. “Aga eestlased on nii noor rahvas, meile see asi alles jõuab,” ütles Nõgu.

Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu rääkis, et õiglase kaubanduse teema puhul on skeptikuid, kes leiavad, et meil omal on vaeseid lapsi või et üldse on tegu vandenõuteooriaga, aga rohkem on siiski neid, kes teemat mõistavad, eriti nooremate inimeste hulgas.

Koguduse juures tegutsev Miikaeli suvekohvik pakub kohvi, suhkrut ja šokolaadi, mis valminud õiglase kaubanduse toodetest. Aga ka kogudus hoiab teemat üleval, tehes üritustel sellealast teavitustööd. Õiglase kaubanduse klubi vahendab kogudusele aeg-ajalt fotonäitusi. Praegu saab vaadata kakaoteemalist näitust.

“See on oluline teema, mis seotud tarbimise ja eetiliste probleemidega. Meil on kaubanduses suur valik, me võiks endalt küsida, mis on kauba tootmise taga ja kas inimesed on seejuures kannatanud,” selgitas Toompuu. Ta tõi näiteks piirkonnad, kus tootmine põhjustab suuri näljahädasid või muid katastroofe. Igal pool ei saa inimesed valida, kus töötavad, on piirkondi, kus neid sunnitakse. Aga saadava palga eest ei ole võimalik peret üleval pidada ja olukord võib olla väljapääsmatu ja tähendada surma. “Sel juhul joome meie siin vere maitsega kohvi,” sõnas kirikuõpetaja.

Peale selle, et õiglases kaubanduse puhul koheldakse töötajaid õiglaselt ja neile luuakse normaalsed töötingimused, läheb osa kogutud rahast sotsiaalprobleemide lahendamiseks, näiteks ehitatakse nende tarvis külla arstikeskus või kool.

“Me võime nuriseda, et toode on kallim, aga hinnavahe on naeruväärne võrreldes sellega, mis elu nemad seal elavad,” rääkis Toompuu, et tegelikult on maailm üks suur küla ja me oleme kõik omavahel seotud – niisiis peame ka üheskoos vastutama.

Esimese õiglase kaubanduse sõbra märgi said peale Art Café kohviku ja Rakvere Kolmainu koguduse veel näiteks Kalevi kommivabrik, Looduspere ja Biomarketi poed ning veel mõned kohvikud ja poed Tallinnas, Tartus ja Kärdlas.

MTÜ Mondo annab õiglase kaubanduse sõbra märgi nendele, kes oma igapäevatöös, ühiskondlikus tegevuses, kodus või töökollektiivis õiglast kaubandust edendavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles