Kundas küpsetati võidu räimi

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda rannas peeti mere- ja perepäeva.
Kunda rannas peeti mere- ja perepäeva. Foto: Ebe Pilt

Sõbralaadast alguse saanud räimeküpsetamise võistluse tava jätkus nädalavahetusel Kunda rannas peetud mere- ja perepäevaga, kus viis võistkonda meisterkokk Meelis Jäägeri eestküpsetamisel räimerooga valmistasid.

Žürii hinnangul tuli see kõige paremini välja Kunda linna raamatukogu nime taha koondunud võistkonnal, kes edestas Kunda linna volikogu ja sõpruslaev Tasuja kokkajaid. Veel võtsid võistuküpsetamisest osa mullused võitjad Räime-Reeda Co ja Väike-Maarja noorteklubi liikmed.

Kuna mullu anti võistlejatele vabad käed, tuli roog seekord valmistada restoran Rucola peakoka Meelis Jäägeri juhiste järgi ning toiduainetest, mis korraldaja ette andnud.
Kuigi räime kiputakse tihtipeale vääriskalade kõrval põlastama, ütles räimeküpsetajate juhendaja Meelis Jääger, et see on väga tänuväärt toiduaine, millest saab häid roogi teha.

“Räime annab teha vääriskalaks ja inimesi sellega üllatada,” ütles Jääger, kelle sõnul kasutatakse seda kala toorainena päris palju ka peenemate restoranide menüüs.
Kundas kasutatud retseptis olid avokaado, sulatatud juust, mis teeb toidu kreemjaks, fenkol kartuli asemel ja lisaks ka salsa.

Kunda turismiinfo projektijuht Kristi Onkel ütles, et esimest korda korraldasid nad räimeküpsetamise konkursi 2008. aastal sõbralaadal ja see osutus väga popiks.

Tooraineks toodi räim siiski Pärnust, sest Kundast on räim palaval ajal ära läinud. Eraldi kalapoodi Kundas polegi, küll kaubeldakse kalaga turul. Laevakokk Margo Peepson, kes töötab Admiral Pitkal, kuid asendas nüüd kokka Tasujal, oli etteantud retseptiga rahul.

Tema sõnul söövad meremehed kala palju, kuid enamasti lõhet ja forelli. Üldiselt püütakse laeval menüü hoida väga mitmekesine.

Küpsetatud räim sulatatud juustu ja fenkoliga neljale


8 suuremat räimefileed
avokaado 2 tk
laim 2 tk
fenkol 2 tk
sibul 2 tk
laim 2 tk
Merevaik 1 karp
või, sool, pipar, värske till
valget veini

Juust segatakse ürtide ja maitseainetega ja määritakse kalafileele. Fileed pannakse juustu poolelt kokku ja küpsetatakse fooliumis. Kõrvale praetakse veinis fenkolit, lisatakse maitseained.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles