“Mtsenski maakonna leedi Macbeth” takerdus bürokraatiasse

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Mtsenski maakonna leedi Macbeth".
"Mtsenski maakonna leedi Macbeth". Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Mullu Ontikal mängitud Eili Neuhausi lavastust “Mtsenski maakonna leedi Macbeth”, mida plaaniti mängida ka tänavu, ei etendata, sest integratsiooni ja migratsiooni sihtasutus Meie Inimesed andis projekti rahataotlusele eitava vastuse.


“See on väga valuline punkt. Eituse põhjuseks toodi, et teatril Tuuleveski on maikuust riigile võlgu 2649 krooni ja 66 senti. Tegu oli näpuveaga, mis tekkis “Tuul las tulla” ettevalmistamise kiirel ajal.

Maksime selle võla kohe 8. juunil ära, aga sellegipoolest öeldi, et mingit hinnaalandust ei tehta – kui võlgu, siis võlgu,” rääkis lavastaja Eili Neuhaus.

“Kohutavalt mage, et kuigi võlg sai makstud, nimetati seda äraütlemise ainsa põhjusena,” lisas ta. Neuhausile paistab selline toimimine  bürokraatliku tähenärimisena.

“Terve suve on inimesed mulle helistanud ja küsinud, millal “Mtsenskit” mängime. Ülle Lichtfeldt, Urmas Lennuk ja mina oleme kutsutud selle lavastuse tõttu presidendi suvisele kultuuritegelaste vastuvõtule, ja siis niisugune pauk. Nüüd olen kibestunud,” oli lavastaja nördinud.

Ehkki tema esimene mõte oli jätta lavastus, mis “sündis ilma rahata ja elas ilma rahata”, sinnapaika, tekitas vaatajate poolehoid trotsliku soovi “Mtsenski maakonna leedi Macbeth” siiski elus hoida.

“Esialgu võttis igasuguse teha tahtmise ära, aga nüüd, kui esimene šokk möödas, mõtlen, et ehk saame mängida järgmisel suvel. Kosun natuke – mul ongi üle hulga aja viimaks puhkus; Marin Mägi saab rahulikult emarolli sisse elada ning Üllel on ka raske roll tulemas. Nii et puhkame välja ja siis on aega järgmiseks suveks pabereid täita ja bürokraatiaga tegelda,” arvas Eili Neuhaus.

“Mtsenski maakonna leedi Macbeth” esietendus Ontika mõisas 2009. aasta suvel ja pälvis Eesti teatri aasta sõnalavastuste eriauhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles