Täna kümme aastat tagasi rüüstas Rakveret tornaado

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tornaado Rakveres.
Tornaado Rakveres. Foto: arhiiv

Täna möödub kümme aastat Rakveret tabanud tornaadost, mis nõudis ühe inimelu. 14. juuli Postimees kirjutab, et ka lähiajal võib Läänemerel tekkida uputusi ja suuri purustusi põhjustav orkaan.

Selle põhjuseks on kuumenev merepind, mis annab vajaliku energia, ning kui puutuvad kokku külm ja kuum õhumass, vallandub loodusõnnetus.


Klimatoloog Andres Tarand selgitas Postimehele, et kui kogu Läänemere pealmiste kihtide vee temperatuur tõuseb üle 26 kraadi, siis tekib sellest orkaani jaoks piisavalt palju energiat.

“Suvine orkaan Läänemerel poleks Tarandi sõnul esmakordne, 1967. aasta augustis tabas juba Eestit üks seesugune. Siis räsis torm väga rängalt Loode- ja Lääne-Eestit, murdis maha suure hulga metsa ja jättis kümneid maju katuseta,” kirjutab Postimees.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut ennustab, et kuumad ilmad jätkuvad ning suureneb hoovihma- ja äikesevõimalus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles