Tuleoht Ida-Viru metsades on väga suur

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatulekahju..
Metsatulekahju.. Foto: Priit Simson.

Väga suure tuleohu tõttu tegi Ida-Eesti päästekeskus ettepaneku põuaperioodiks võõras metsas viibimine keelata Ida-Virumaal Toila ja Illuka vallas ning saatis kirja ka turbatootjatele soovitusega meelde tuletada tuleohutusnõuded ja võtta tarvitusele meetmed tulekahjude ennetamiseks turbaväljadel.

Päästekeskust on teavitanud oma haldusterritooriumil metsade sulgemisest juba ka Vaivara vald.

Toila valla terrritooriumil asuvad paiguti väga tuleohtliku pinnasega metsad ning ühtlasi piirnevad need Illuka valla kohati ligipääsmatute metsamassiividega, kus on eelnevatel aastatel juba aset leidnud ulatuslikud metsatulekahjud.

Lääne-Virumaal valitseb Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi tuleohu kaardi kohaselt keskmine tuleoht.

Kestvad kuumad ja kuivad ilmad on muutnud metsad eriti tuleohtlikeks. Võimalikud lühiajalised hoovihmad tuleohtlikku olukorda metsades ei leevenda, mistõttu lähipäevade ilmaprognoos annab alust arvata, et tuleoht kõikjal looduses suureneb veelgi.

Vastavalt metsaseadusele on kohalikul omavalitsusel õigus anda välja korraldus, mis keelab võõras metsas viibimise, metsa kasutamise puidu saamiseks, kõrvalkasutuseks, jahinduseks, teadus- ja õppetööks ja rekreatsiooniks ning metsades või muu taimestikuga kaetud aladel lõkete tegemise.

Piirangute seadmine on päästeteenistuse hinnangul vajalik metsatulekahjude ennetamiseks ning suure kahju ärahoidmiseks.

Metsa minemise keelu ajal ei tohi metsa minna jalgsi ega mootorsõidukiga. Kui keeldu kehtestatud ei ole, tohib metsas lõket teha, grillida ja suitsetada ainult nendes kohtades, kus maaomanik on lõkkeaseme eelnevalt ette valmistanud ja tähistanud. Riigimetsas on RMK puhkealadel lõkkeplatsid, kus on sädemepüüdjatega lõkkealused. Enne lõkkeplatsilt lahkumist tuleb kindlasti veenduda, et lõke oleks täiesti kustunud.
 
Eesmärgiga ära hoida metsatulekahjusid kontrollivad Ida-Eesti Päästekeskuse järelevalveteenistuse inspektorid puhkealadel tuleohutusnõuetest kinnipidamist. Metsatulekahju kustutamine on päästeteenistusele väga aeganõudev ja ressursimahukas tegevus ning looduse taastumine põlengust võtab aega aastakümneid.

Ida-Eesti päästekeskus kutsub kõiki inimesi üles käituma looduses hoolivalt ja ohuteadlikult - suur metsatulekahju võib kergesti alguse saada nii kuiva rohu sisse visatud suitsukonist, tuleohutusnõuetele mittevastavalt tehtud lõkkest või ka mootorsõiduki summutajast lennanud sädemest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles