Soe suvi elustab rannaäärse kaubanduse

Teet Suur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triinu Känd teenindab suve nautijaid ja ulatab karastavad jäätisekokteilid, suvitajad tunnevad end vaikses Laane pansioni kohviku hoovis koduselt.
Triinu Känd teenindab suve nautijaid ja ulatab karastavad jäätisekokteilid, suvitajad tunnevad end vaikses Laane pansioni kohviku hoovis koduselt. Foto: Teet Suur

Soe suvi - rannaäärse kaubanduse õnnistus – on toonud mere äärde inimesed, kes suvelt võtmas kõike seda, mida annab päike ja pakub kaupleja.


Võsul on suvitajatel tänavu hõlpsam leida parkimiskohta, sest Mere hotelli lammutamise järel on suur plats vabanenud, ning lisandunud on mõned ajutised söögikohad.

Pikka aega Võsu Grilli pidanud Aivar Juht ütles, et tänavusuvised olud ei anna võrrelda varasema kahe aastaga, kui sild oli remondis ja seetõttu paljud potentsiaalsed kliendid Võsule ei sattunud. Konkurentsi Juht praegu toitlustajate vahel ei näe.

“Võsul on ju nii, et siin kas on rahvast või ei ole üldse võimalik kaubelda. Tegutsejaid on hetkel üsna palju, tööd jätkub kõigile,” kõneles ta ja lisas, et nende söögikoha puhul tulevad inimesed aastast aastasse tagasi ja küsivad just neid toite, mida on harjutud nende juurest saama.

“Võsu volikogus ühe hooaja istununa pean rannaäärse Võsu probleemiks seda, et omavahelist kemplemist on seni liiga palju olnud. Kahjuks ei ole näiteks seepärast paadisadamat, mis teeks koha veelgi atraktiivsemaks ja annaks kergematel alustel seilajatel võimaluse randuda,” rääkis Aivar Juht.

Viru Folk tõi rahva

Käsmus oli rannaäärse kaubanduse käimalükkajaks paar aastat tagasi Viru Folk. Muusikafestival ja kaunite kontsertide sari on toonud Käsmu kaptenitekülla järjest rohkem suvevõõraid.

Käsmus aastaringset majutust pakkuv Laane pansion on üks neljast kohalikust suvekauplejast.  Laane pansioni kohvikus tunneb külastaja end justkui koduhoovis, kus saab limpsida maitsvat jäätisekokteili, aga osta ka kiirtoitu ja jooke.
Meremuuseumi läheduses Prunni aita pidav Indrek Kristen­prun hakkas samuti tegutsema Viru Folgi tuules, sest siis on rahvast hästi palju.

“Pakume suitsukala, mis Käsmu lahest pärit, ja hästi lähevad veel vaadiõlu ja vaadisiider, mis samuti virumaise päritoluga,” rõhutas koha omanik.

Väike Prunni ait võib konkureerida ka väikseima pubi tiitlile, sest tillukese aida kuusteist ruutmeetrit mahutavad ära baarileti, laua ja neli korvtooli.

Ainult kalatoidud

Kapteni kõrts Käsmus on uus söögikoht, mis on avatud olnud alles kaks nädalat. “Proovi oleme toitlustamisega teinud kahel eelneval suvel Viru Folgi ajal, esimesel aastal telgis, nüüdseks oleme ehitanud pisikese kõrtsi, nagu ise seda nimetame,” tutvustas kõrtsi ajalugu perenaine Jane Konga.

“Idee tuli sellest, et kui seljanka ja piruka veel kuskilt saab, siis Käsmu tulles peaks ikka kala ka saama, nii teeme sajaprotsendiliselt kalast ja sibulast toite,” rääkis Jane Konga. Veel lisas ta, et jäätist neil ei pakuta, see on asendatud koduküpsetatud koogiga.

Turismiajakirja juures töötava Jane Konga hinnangul on Eesti siseturism jätkuvalt tõusuteel, inimesed tahavad end hästi tunda ja kasutavad rannaäärseid teenuseid meeleldi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles