Loomad otsivad kuumaga kõrvetava päikese eest varju

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanalind
Jaanalind Foto: SCANPIX

Toolse jaanalinnutalu perenaine Tiiu Kivilo ütles, et tänavusuviseid palavaid ilmu on loomadel raske taluda.


“Isegi emud ja jaanalinnud käivad ringi, tiivad laokil ja suled püsti,” kirjeldas Kivilo lindude käitumist. Emude looduslik kodumaa on Austraalia, jaanalindudel Aafrika.

Hoolitseda on tulnud selle eest, et küülikupojad kuumarabandust ei saaks, samuti on palaval ajal lauta viidud väike poni, kes Kivilo sõnul ei vaja kaitset niivõrd kuumuse, kuivõrd parmude eest.

Põhjapõtrade jaoks on praegune kliima palju soojem, kui nad harjunud on. Nii veedavad loomad suure osa päevast varjualuses.

Kivilo ütles, et kuumus kimbutab ka pererahvast ennast, aga tema on leidnud leevendamiseks hea mooduse: pannud selga ihu jahutava märja T-särgi.

Kivilo pidas oluliseks ka kübara kandmist ning päevitamisega piiripidamist. “Aga virisemiseks ei ole põhjust, nii ilusat suve pole meil kaua olnud, seda tuleb nautida,” lisas ta.

Põlula piisonifarmi peremees Hillar Pulk ütles, et piisonid tunnevad end praegu väga hästi. “Nad on preerialoomad. Piisonitele meeldib kuum ja külm ilm, aga peab olema kuiv. Vihmaperioode nad hästi ei talu,” rääkis Pulk.

Küll on aga farmis mõned küülikud kuumarabanduse saanud. Lüpsiloomadega on aga see probleem, et palavaga langeb nende piimaand.

Pulk märkis ka, et tegelikult on ilusate suveilmadega külastajaid vähem kui tavaliselt, sest inimesed on pigem rannas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles