Pikne teeb Virumaal pahandust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamsalu vallas Naistevälja külas lõi pikne puusse.
Tamsalu vallas Naistevälja külas lõi pikne puusse. Foto: Teet Suur

Kuumad ilmad on toonud endaga kaasa äikese ning selle põhjustatud õnnetused – välk tabab nii majapidamisi, puid kui alajaamu ning rikub elektriseadmeid.



Väike-Maarja vallas Avispea külas elavad Endri ja Elmi Kurg olid kindlad, et nende majapidamist külastas möödunud nädala reede, 9. juuli pärastlõunal kell 15 keravälk.

Majaperemees Endri Kurg arvas, et küllap tuli äike mööda televiisori antenni kaablit majja, ülepinge põletas kaitsmed läbi, paar pirni läks õhtule, kannatada said nii digiboks kui telefonikaabli karp seinal, augud kõrbesid pitskardinasse ning lõpuks lõi keravälk vundamendistki tüki välja.

Pauk lõi tummaks

“See pauk käis niimoodi, et lõi meid kohe tummaks. Abikaasa ei kuule senini ühest kõrvast hästi,” rääkis Elmi Kurg. Abielupaar leiab, et vaatamata väljavahetamist vajavatele kaablitele ja rikkis seadmetele, oli õnnetus siiski õnnelik.

“Hea, et tuld ei tulnud,” ütles Endri Kurg. “Ma olen kroonus ka teeninud - olin suurtükimees - ja niisugust kärakat ei ole ma sealgi kuulnud,” on möödunudnädalane kogemus Endri Kure meelest erakordne.

Pärast õnnetust sõitis majaperemees kohe elektriku järele. “Mida võib puutuda ja mida mitte - ega mina seda ei tea, kutsusin kohe elektriku,” ütles Endri Kurg ning lisas, et sellisel puhul tuleb kiirelt tegutseda – mine sa tea, kust juhe katki on, ning hiljem võib tulekahju tekkida.

Samal päeval said Avispea külas kahjustada mitu digi­boksi, mõned elektripirnid ning ka üks telefonikaabel.

Neljapäeva õhtul üheksa paiku lõi Tamsalu lähedal Naistevälja külas äike Elvi Noviku maja kõrval kasvavasse saarepuusse. “Neli pilve oli siin, möllasid ümberringi. Esimest korda lõi saarde, teist korda elektriliini ja kolmandat korda jälle saarde,” kirjeldas Elvi Novik, kuidas tema sõnul üle 400 aasta vanune saar piksetabamuse sai.

“Kahemeetrised jämedad tükid lõi saare küljest lahti tee peale, õnneks ei lennanud need akendesse või katusele,” sõnas Hendrik Novik ning lisas, et kannatada said majapidamises ka vanemad kaablid ja elektrijuhtmed.

Nende pere kutsus samuti kohe järgmisel päeval elektriku olukorda üle vaatama ja töömehed saarepuu kahjustada saanud oksi lõikama.

Õnnelikud õnnetused

“Õnnelik õnnetus, et tuli lahti ei läinud,” oli ka Elvi Novik rõõmus ning lisas, et pikselöögi tekitatud vibratsioon on siiski maja vundamendile mõneti kahju teinud ja puupoolses majaotsas on toas tapeedinurgad lahti löönud.
“See kärakas oli Tamsaluni kuulda,” lisas Hendrik Novik.

Eesti Äikesevaatlejate Võrgu esindaja Sven-Erik Enno sõnul on äike praegu valitsevate palavate ilmadega loomulik nähtus. “Mida palavam õhk, seda võimsamaks äike kujuneb,” rääkis Enno ning lisas, et äikesekaartidelt paistab Väike-Maarja vald selgelt välja nii välgulöökide arvult pinnaühiku kohta kui ka äikesepäevade arvu tõttu.

“Võimalik, et Pandivere kõrgustik mõjutab seda – õhumassid peavad selle ületamiseks kõrgemale tõusma,” selgitas Enno.

Väga eripäraseks tänavust aastat Enno ei pea, kuigi nii mai keskel ja ka juulis on äikest palju esinenud. “Juunis oli jahedama ilma tõttu vähem äikest, aga suvi on alles poole peal, vara veel kokkuvõtteid teha,” lausus ta.

Enno sõnul ei pruugi maja äikese eest kaitsta ka piksevarras. “On olnud kogemusi, et varda paigaldamine alati ei aita. Küll aga aitab varras riski vähendada,” kõneles Enno ning lisas, et inimestel endil tuleks võimaluse korral vältida äikese ajal õue minekut.

Väiksemaid tornaadosid ja kohalikke keeristorme võib Enno sõnul äikesepilvedest ikka tekkida, aga suuremat orkaani Läänemerel ta tõenäoliseks ei pea. “Orkaani tekkeks oleks vaja võrratult suuremat veevälja, Läänemeri on liiga väike, isegi kui vesi on piisavalt soe,” lausus Enno.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles