Omanikuta jäänud Toolse laager ootab uusi ideid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toolse noortelaager.
Toolse noortelaager. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kunda linnavolikogu lõpetas juunis koostöölepingu MTÜ Pylades Laagrikeskusega Toolse noortelaagri kasutamiseks. Laager on alates neljapäevast taas linna valduses, kellel aga selle jaoks raha ei ole.


Mittetulundusühing Pylades Laagrikeskus tegutses Toolses viimased viis aastat. Neljal aastal toimus Toolsel ka laagritegevus ja erinevad sotsiaalprojektid.

Kuigi MTÜ Pylades Laagrikeskusel oli Kunda linnaga sõlmitud Toolse noortelaagri kasutamise leping kuni 2019. aasta lõpuni, lõpetati see poolte kok­kuleppel 17. juunil ennetäh­taegselt.

Põhjuseks MTÜ Pylaldes Laagrikeskuse tegevusetus Toolsel ja võimetus täita lepingujärgseid kohustusi.
Kunda linnavalitsuse hinnangul vajab Toolse laager investeeringuteks esialgsete arvestuste kohaselt vähemalt 3 miljonit krooni, lisaks igapäevakulude katmine.

Vajab renoveerimist

“Tegu on ikkagi juba vana hoonetekompleksiga ja selle 3 miljoni sisse on arvestatud uue söökla ja tualettruumide ning duššide ehitus,” rääkis Kunda linnapea Allan Aron.
“Praegu kohapeal süüa teha ei saa – tingimused ei vasta tervisekaitsenõuetele,” lisas Aron. Ka vajab laagrikompleks Aroni sõnul üldist korrastamist.

Pylades Laagrikeskuse esindajate sõnul on laagri hoonete renoveerimiseks investeeritud küll 70 000 kuni 100 000 krooni, samas on röövimise ja vandaalitsemisega tekitatud laagrile kahju 60 000 krooni ulatuses ja rahapuuduse tõt­tu loobuti rendilepingust.

Kompleks ise end MTÜ Pylades Laagrikeskuse juhatuse liikme Ivar Kaldami sõnul ära ei majanda.

“Toolse on väike laager – seal on alla 30 koha. Kui mingigi kasum laagrite korraldamisest on, mis on aga kaheldav, siis see läheb seal remondi tegemiseks. Ega seda lihtne seal korda teha ei ole,” märkis Kaldam.

Mittetulundusühing on laagris toimetamiseks proovinud ka erinevatest fondidest raha taotleda, kuid juhatuse liikme Ivar Kaldami sõnul ei ole õnnestunud raha saada.

“Praegu on jälle küll uued võimalused, aga kuna meie organisatsioon hetkel aktiivselt ei toimeta, siis ei ole mõtet ka seda laagrikompleksi enese käes kinni hoida,” selgitas Kaldam.

Ideaalne asukoht

“Pigem on mõttekam anda võimalus noortele või mõnele teisele soovijale, kes näeks võimalust sellega tegeleda,” lisas ta.

Kaldam märkis, et asukoha poolest on Toolse laager väga sobilik erinevate ürituste korraldamiseks.

Sel aastal ei ole Kunda linna eelarvesse planeeritud raha Toolse laagri haldamiseks.

“Lepingu lõpetamine tuli meile üsnagi ootamatult,” ütles linnapea Aron ning lisas, et praegu püütakse kompleksil silma peal hoida ning võimalikult kiiresti uus haldaja leida.

“Pakume omalt poolt volikogule võimalused laagri kasutamiseks välja ja tõenäoliselt kuulutame konkursi uue haldaja leidmiseks sügisel,” rääkis Aron edaspidistest plaanidest.

Samas on Aron seda meelt, et laagrisse vaid lastelaagrite korraldaja leidmine ei osutu lihtsaks ülesandeks. “Olen ise ka maad uurinud, aga tundub, et lastelaagri korraldamine ei ole enam nii tulus – projektilaagreid küll tehakse, aga laagrikompleksi aastaringne ülalpidamine on väga kallis,” selgitas Aron.

“Teised, kes siin sarnastes kompleksides tegutsevad, korraldavad lisaks ka koolitusi ja firmadele suvepäevi ning jõulupidusid. Lihtsalt lastelaagrit ei kannata kellegi rahakott enam välja,” oli Aron nõutu.

Linnavalitsuse arvamuse kohaselt oleks otstarbekas välja kuulutada rendikonkurss hilisema äraostu võimalusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles