Tamsalu tänavavalgustus võib süttida tuuleenergiast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Talv (vasakul) ja Toomas Uudeberg.
Vahur Talv (vasakul) ja Toomas Uudeberg. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tamsalu valla tänavavalgustus võib lähiaastatel saada elektrienergia tuulegeneraatoritest, sest ettevõtja Vahur Talv töötab selle nimel, et tuulest hakataks rohkem elektrienergiat tootma nii Eestimaal kui mujal maailmas.


Kakskümmend aastat ettevõtlusega tegelenud Vahur Talvel on praegu käsil uue firma Niital Energy Group asutamine, et pakkuda energiasäästlikke ja keskkonnahoidlikke lahendusi LED-tänavavalgustuse vallas koos kombineeritud elektri toitesüstee­midega, milleks on rootoriga tuulegeneraatorid.

Ökonoomne valgustus

LED-tehnoloogial baseeruvaid valgusteid peetakse XXI sajandi kõige rohelisemaks kunstliku valguse allikaks.
Erinevalt tavalistest elektripirnidest ei sisalda valgusdioodidel põhinevad valgustid ehk LED-id (inglise keeles Light Emitting Diode) hõõgniiti. “LED-tehnoloogia puhul pannakse madala pingega helendama spetsiaalsesse vaiku asetatud, peegeldi ja elektroodidega varustatud sobiva pooljuhi kristall, mis kiirgab valdavalt valgust, mitte niivõrd soojust. Seega on valgusdiood hõõglambist ja ka säästulambist tunduvalt ökonoomsem,” selgitas Talv.


Firma eesmärk on LED-süsteemide paigaldamine alates projekteerimisest kuni lõpplahendusteni. “Pakume korrusmajadele individuaalset toitesüsteemi ühes LED-valgustusega,” lisas Talv.

Maja katusele paigaldatakse rootoriga tuulegeneraator, mis suudab anda elektrienergiat 140 koridorivalgustile ja 20 välisvalgustile. Samuti on firma võimeline püstitama rootoriga generaatorite tarbeks metallsõrestikmaste kõrgusega kuni 80 meetrit.

“Meie arvates on kõige otstarbekam seada ühe masti külge neli kuni kuus generaatorit, et kasutada ökonoomselt masti pinda,” täpsustas ettevõtja. Praegu on Vahur Talv teinud pakkumise Riia linnavalitsusele, Tallinna linnavalitsusele, Tamsalu vallavalitsusele ja Tallinna lähedal asuva Peetri küla korteriühistutele ning peab nendega läbirääkimisi.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et omavalitsusel on huvi kasutada tänavavalgustuse toiteallikana tuulegeneraatoreid.

“Oleme asunud Vahur Talvega läbirääkimistesse. Kui leiame eurofondidest projektile toetajaid, saame edasi minna,” rääkis Uudeberg.

Tamsalu Kommunaali juhataja Vello Sander nimetas, et aastas kulub Tamsalu vallas tänavavalgustusele  500 000 kuni 600 000 krooni.

“Tuulegeneraatorite kasutamine tänavavalgustuse energiaallikana peaks aja jooksul andma ilmse kokkuhoiu. Projekt on seda väärt, et teha põhjalikud tasuvusuuringud,” arvas Sander.

Vahur Talv lisas, et momendil on rahastamine Eestis kõige suurem mure. “Põhimõtteliselt ollakse valmis meiega koostööd tegema, huvi on suur, kuid probleem on selles, kes rahastab projekte.”


Tema sõnul on olemas võimalus taotleda raha keskkonnaministeeriumilt ja mitmest Euroopa arendusfondist, kes rahastavad analoogseid projekte. “Raha taotlemisega peaksid tegelema omavalitsused kui tellijad. Meie oleme nõus neid aitama ja suunama,” kinnitas Talv.


Niital Energy Groupi juhatuse esimees Vahur Talv rääkis, et nende pakutavad rootoriga tuulegeneraatorid on välja töötatud Helsingi tehnikaülikooli teadlaste poolt. Tuuliku tööiga on 15 aastat.

Huvilisi jagub

Firma uuringutulemuste järgi tasub generaator, mille baashind on 300 000 krooni, ennast ära 7-8 aastaga. Et eelnevalt on tehtud põhjalikke turuuuringuid, jääb Eesti ja Baltikumi turg Vahur Talve väitel ettevõttele väikeseks.

“Momendil töötan välja firma müügistrateegiat, mis eeldab laienemist Aasia ja Aafrika turule. Oleme võtnud kontakti mitme sealse riigi ärimehega. Meie pakutud lahendustest ollakse huvitatud,” selgitas Vahur Talv.

Septembris sõidab firma esindaja nendesse regioonidesse, et alustada läbirääkimisi ja esitleda ettevõtet.

Tuulikud

• Väikesed tuuleturbiinid 2 kW kuni 10 kW. Kasutatakse koduses majapidamises, suvilas, põllumajanduses, tööstuses.
• 5 kWne elektrituulik toodab 10 000 kuni 20 000 kWh elektrienergiat aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles