Skip to footer
Saada vihje

Aia- ja metsasaadused säilivad hästi külmutatuna

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitamiinirikaste astelpajude säilitamiseks on külmutamine parim viis.

Moosi keetmine, marineerimine ja kuivatamine on vaid osa võimalustest, kuidas aiasaadusi hoidistada. Kõige paremini säilivad marjade ja köögiviljade omadused sügavkülmutatult.

Oluline on hoida külmikus õiget temperatuuri: külmkapi soovitatav temperatuur on +5 °C ja sügavkülmas –18 °C. Valdavalt on termomeeter külmikutes sees, kuid kellel see puudub, saab hankida poest spetsiaalse külmkapi termomeetri.

Külmutamiseks sobivad peaaegu kõik saadused, välja arvatud suure veesisaldusega puu- ja köögiviljad, nagu kurk, arbuus või melon, sest külmutamise järel kaotavad need oma maitse ja üles sulades vajuvad kokku.

Enne külmutamist tasub kõvemad köögiviljad – porgandid, lillkapsad, peedid, kaalikad jm – kergelt kupatada ehk blanšeerida. See tagab viljadele omase maitse ja värv säilib.

Sügavkülmikusse on soovitatav panna marjad ja osa köögivilju värskena, otse aiast korjatuna. Marjad tuleks asetada kõigepealt sügavkülma küpsetuspaberil. Seejärel, kui need on külmunud, panna kotti või karpi. Nii ei jäätu marjad kokku ja külmikust võttes on nende kuju säilinud.

Puuviljadega, mis kipuvad viilutades pruuniks minema (näiteks õunad, virsikud, aprikoosid), tuleks tegutseda järgnevalt: lahustada 0,5 teelusikatäit askorbiinhapet 3 teelusikatäies vees. Piserdada viilud mõlemalt poolt kergelt üle, lasta neil veidi kuivada ja seejärel külmutada. Siis jäävad ka sügavkülmutatud õunaviilud ilusad ja isuäratavad.

Külmutada võib ka küpsetisi, nagu marja- või õunakooke. Kõigepealt jahutada kook maha, asetada külmutuskotti ja mähkida ümber foolium. Foolium ennetab kondensatsioonivee teket, mis võib küpsetise struktuuri üles sulades ära rikkuda.

Kõik aiasaadused peaks pakendama õhukindlatesse karpidesse või vastupidavatesse külmutuskottidesse.

Karpidest tuleks kindlasti enne sügavkülmutamist võimalikult palju õhku välja saada, sest õhk tekitab kokkupuutes jääga toodetele külmakahjustuse.

Puuvilju ja marju on soovitatav sügavkülmas hoida kõige kauem umbes aasta, köögivilju võib hoida kuni 18 kuud, sest kauem seistes kaotavad need oma kvaliteedi. Märkige markeriga karpidele ja kottidele külmutamise kuupäev, et jälgida nende sügavkülmas säilimise tähtaega.

Õhutama ja sulatama peaks külmikut vähemalt korra aastas. See aitab vältida jääkihi teket jääkambri seintele.

Kommentaarid
Tagasi üles