Põhjarannikul jahenes merevesi üleöö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsu rand.
Võsu rand. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eelmise nädala lõpus puhuma hakanud idatuul viis sooja vee põhjaranniku randadest, eile kell 13 mõõdeti Võsul merevee temperatuuriks vaid üheksa kraadi. Järvedes on vesi aga endiselt mõnusalt soe.


Lääne-Virumaa keskraamatukogu peaspetsialist Lea Lehtmets puutus külma mereveega kokku pühapäeval Vainupeal. “Oli väga suur üllatus, et meri nii ruttu külmaks läks,” lausus Lehtmets ja lisas, et ei olegi vist varem jalgu nii külma vette pistnud.

“Jalgadel hakkas kohe valus, aga kastsin ennast ikka vette, et palavust peletada,” sõnas Lea Lehtmets, kelle ütlusel tegi seda nii mõnigi rannaline.

“Rahvast oli rannas päris palju, aga rohkesti oli ka neid, kes tahtsid lihtsalt ujuma tulla – katsusid vee ära ja läksid kohe minema,” rääkis ta.
 

Kadunud soe vesi

Aastaid Võsul suvitanud näitleja Margus Tabor ütles, et tema ei mäleta, et soe vesi nii kiiresti rannast kaoks. “Pühapäeval käisime hommikul kella 11 paiku ujumas ja täitsa mõnus oli, ehkki poide juures oli põhjas natuke külma tunda. Aga kui pool tunnikest hiljem varbad uuesti vette pistsime, oli meri juba jääkülm,” kirjeldas Tabor.

Esmaspäeval oli mees taas rannas ja arvas, et veetemperatuur võib pühapäevasega võrreldes pisut soojem olla. “Mõnda jääkaru näen isegi vees sulistamas,” imestas ta, kinnitades, et teda ennast ei meelita üldsegi vette.
Ka Triin Varek, kes samuti on aastaid Võsul suvitanud, rääkis, et üleeile küll käis perega me­res suplemas, aga et veetemperatuur sugugi ei meelitanud, veedeti eilne päev koduselt, jahutades end hoopis aias asuvas täispuhutavas basseinis.
“Me oleme terve teadliku elu Võsul suvitanud, seega üsna karastunud. Ja kui vesi on 16 kraadi soe, annab täitsa agaralt vees käia,” kõneles Varek ning lisas, et madalas vees käivad tema lapsed siiski ka praeguse külma veega sulistamas ning liivalosse ehitamas.
Et külm vesi lastele liiga teeks, Varek ei karda. “Võsul tuleb nii pikalt kõndida, enne kui sügavamasse vette jõuad, madalas vees ei juhtu lastega midagi,” ei pidanud ta tavapärasest jahedamat merevett ohtlikuks.

Pühapäeval heisati Võsu rannas, nagu ka mitmes Harjumaa rannas ujumist keelav punane lipp.
Külmale veele vaatamata oli ilm.ee andmetel eile kella 13 ajal Võsu rannas umbes seitsesada inimest.

Võsu päästekomando meeskonnavanema Jüri Teppe sõnul jahenes eile vesi Võsu rannas väga kiiresti. “Hommikul oli 14 kraadi, lõunal 11 ja nüüd [poole viie ajal - toim.] 9 kraadi,” kirjeldas Teppe ning täpsustas, et madalas vees on siiski soojem.
“Merevee temperatuur muutub vastavalt tuule suunale, aga nii kiiresti kui langes, vesi soojaks ei lähe,” kinnitas Teppe.

Kuum õhk, külm vesi

Kuna õhutemperatuur oli eile õhtupoolikul Võsul 28 kraadi, siis Teppe sõnul rannas inimesi siiski jagus ning külma merevett ei põlanud keegi ära. “Ikka käivad end vees karastamas, väga pikalt muidugi keegi seal ei ole,” ütles Teppe.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) hüdroloogia osakonna juhataja Juta Kuiki sõnul on tegu süvaveekerke ehk uhkvooluga, mis tähendab mere süvakihtidest pärineva külma vee tõusu pinnakihtidesse.

“Süvaveekerke põhjuseks on piisavalt kaua puhunud rannikusuunalise tuule poolt tekitatud hoovus, mis n-ö pumpab sooja pinnavett tuule suunast paremale,” rääkis Kuik.

“Pinnavee kogunedes rannikule sünnib külmas veekihis vastupidise suunaga liikumine, mis toob kaasa veemasside piirpinna kaldumise ja mere külma süvavee kerkimise pinnale,” selgitas ta.
“Sellise protsessi iga sõltub sellest, kui kaua tuule suund püsib muutumatuna,” lisas hüdroloog Juta Kuik.

Kuik soovitab külma merevette ujumaminemisega ettevaatlik olla, kuna jääkülm vesi võib tekitada lihastes krampe ja seega on ujuja uppumisoht suur.

EMHI prognoosi kohaselt peaks idakaarte tuul asenduma edelatuulega alles reedel, kuid reedest on oodata ka ilma olulist jahenemist ja rannailmadele vähemalt ajutist lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles