Rahvaliitlased tahavad maavanemat valida

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Blok peab Eesti üheks teravamaks valuküsimuseks väga paljude noorema põlvkonna inimeste välismaale tööle ning elama asumist.
Andrus Blok peab Eesti üheks teravamaks valuküsimuseks väga paljude noorema põlvkonna inimeste välismaale tööle ning elama asumist. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Rahvaliitlastest omavalitsusjuhid soovivad maavanema valimisi ja riigi suuremat tähelepanu maapiirkondadele.


Rahvaliitu kuuluvad omavalitsusjuhid tõdesid Rakke vallavanema Andrus Bloki ja professor Ülo Vooglaiu juhtimisel toimunud mõttevahetusel, et nooremate inimeste massilist tööle ja elama asumist välisriikidesse saaks riik pidurdada ettevõtluse ja töökohtade loomise toetamisega maapiirkondades.

Andrus Bloki sõnul peavad Lohusuu vallas Raadnal toimunud mõttevahetusel osalenud rahvaliidu omavalitsustegelased Eesti üheks teravamaks valuküsimuseks väga paljude noorema põlvkonna inimeste välismaale tööle ning elama asumist.

“Selle protsessiga kaasneb sageli laste pikaajaline eemalolek vanematest ja tihti ka perekondade lagunemine,” lausus Blok, kelle sõnutsi võidakse välismaal kergesti luua uued perekonnad ja sellised segaabielud eemaldavad lapsed tihti rahvuslikust keele- ja kultuurikeskkonnast.

Riigi majandusele on aga Bloki sõnul negatiivseks mõjuks suurest osast maksudest ilmajäämine, sest need laekuvad välisriikide eelarvesse.

“Küllap väheneks välismaale minek olukorras, kus igas omavalitsuses oleks vähemalt üks suurem ja majanduslikult tugevam ettevõtte, mis kindlustaks paikkonna inimesed kodu läheduses töö ja korraliku palgaga,” arvas Andrus Blok.

Riik saaks tema meelest ettevõtluse arengule kaasa aidata ka maksusoodustustega.

“Maa- või väikelinna ettevõttele, milles loodud 20-30 töökohta, võiks teha soodustusi sotsiaalmaksu maksmisel,” märkis rahvaliidu aseesimees ja erakonna omavalitsustoimkonna esimees Blok.

Rahvaliidu omavalitsustoimkond peab vajalikuks, et taastataks üksikisiku tulumaksust 11,9 protsendi laekumine omavalitsuste eelarvesse ja teede remondi- ja hooldusraha oleks 2008. aasta tasemel. “Oleme ka seisukohal, et paralleelselt riigieelarve tuludega peaks kasvama  omavalitsuste tulubaas,” ütles Rakke vallavanem.

Andrus Bloki sõnul pakkus huvitavat ja kasulikku mõtteainet professor Ülo Vooglaiu esinemine.

“Tunnustatud teadlane avaldas arvamust, et praegune ühetasandiline omavalitsusüsteem ei suuda pakkuda kvaliteetset avalikku teenust,” tõi Blok näiteks ja lisas, et vaja oleks arutada ja kaaluda, kas Eestile sobiks paremini pooleteise- või kahetasandiline omavalitsusüsteem.

Ülo Vooglaiu arvates võiks mõndagi eeskujuks võtta Taanist või Norrast, kuid ideaalseks peab ta Šveitsi omavalitsusmudelit.

Arutelul oli ka kõneaineks idee muuta maavanema ametikoht valitavaks. Ühe variandina  võiks maavanema valida omavalitsuste liit. Samuti oleks aga mõeldav, et maavanema valivad maakonna elanikud.

Augustis kutsub Andrus Blok rahvaliidu omavalitsustoimkonna taas mõttevahetusele, kus arutatakse, missugused parandused ja uuendused peaks erakonna programmis tegema omavalitsusteemadel. “Nendest põhimõtetest peaks lähtuma ka loodetavasti lähitulevikus vastu võetav regionaalset arengut käsitlev seadus, mille järele on väga tõsine vajadus,” lisas ta.

Rahvaliidu esimees Juhan Aare märkis, et omavalitsuste olu­korra parandamine on rahva­liidu üks prioriteete, ja toonitas, et praegu on enamik oma­va­litsu­si vaese sugulase seisundis, millest väljaaitamiseks tuleb nei­le anda rohkem volitusi ja raha esmatasandi elu korraldamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles