Käsmus vermitakse oma raha

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga viikingilaeva Aimariga sõitnu saab vermida endale mündi.
Iga viikingilaeva Aimariga sõitnu saab vermida endale mündi. Foto: Teet Suur / Virumaa Teataja

Käsmus tegutseb Aarne Vaigu ettevõtmisel pisike rahapada. Viikingilaevaga Aimar sõitnud saavad oma käega ja haamrikõlksatuste saatel valmistada meene mälestuseks laevasõidust.


Algselt Viru Folgi esinejatele kingituseks tellitud mündi on kujundanud Harvi Varki. Selle esiküljel on laev ja kohanimi Käsmu ning ruunikirjas nimi Aarne Vaik, tagaküljel jätkuvad meremotiivid kalade ja ankruköitega, aastaarv 2010 on kirjutatud Rooma numbritega. Hõbedast ja vasest rahad on varustatud väikese aasa või auguga, mille abil saab need näiteks kaela riputada.

Vermimisseadme maatriks võimaldab valmistada 5000 münti. Aarne Vaigu sõnul on tegu kõva rahaga: “Kurss on sama mis Läti rahal.”

Münt, mille iga laevaga sõitnu vermib siis, kui merelt õnnelikult tagasi jõutud, on tunnistus laevasõidust.

“Aimariga sõitvate inimeste jaoks on suurimaks elamuseks just kogemus ühtse meeskonnana toimimisest,” võtab Aarne Vaik kokku viikingilaeval sõudnute tunded.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles