Vargad esinesid ohvrile ajakirjanikena

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rskvere kriminaalteenistuse juht Kalmer Pere ütles, et võõraste suhtes tuleks olla tähelepanelik.
Rskvere kriminaalteenistuse juht Kalmer Pere ütles, et võõraste suhtes tuleks olla tähelepanelik. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Politsei pidas kinni kaks keskealist meest, kes eelmise nädala esmaspäeval esitlesid end Tapa vallas Läste külas elavale Ennole ajakirjanikena ning varastasid majaperemehelt raha ja esemeid.


Tapa vallas Läste külas oma elamu varaste ja muude pahategijate tõrjumiseks okastraadiga ümbritsenud 79aastane Enno ei osanud arvata, et pikanäpumehed kurikavalalt tema põhjalikust kaitsevööndist läbi murravad.

Nii aga juhtus eelmise nädala esmaspäeva pärastlõunal, mil kaks meest valge kaubikuga Enno juurde sõitsid. “Nemad esitlesid end samuti ajakirjanikena,” ütles mees järjekordse kirjatsura töötõendit tähelepanelikult silmitsedes.

Topeltväravat avades tunnistas majaperemees, et küsis külalistelt samuti töötõendit, kuid nende väitel olevat see koju jäänud.

Kirjutasid raamatut

Kaks libaajakirjanikku viisid jutu töötõendilt raamatu kirjutamisele. “Raamat pidi rääkima purunenud küladest,” jätkas Enno ja lisas, et näiteks toodi Rabassaare küla. Enno nentis, et näitega illustreeritud vale talle saatuslikuks saigi.

Järgnes tunnipikkune ringkäik maja ümber ja sees. Vahepeal pugisid mehed Enno lahkel pakkumisel aias leiduvaid marju. “Nad tundsid kõige vastu huvi ja nii võitsid mu usalduse,” rääkis majaperemees.

Usaldust äratas ka ühe külalise käes olev kaamera. Kas see oli fotoaparaat või filmikaamera, seda Enno öelda ei osanud. Küll aga mäletas, et pihku mahtuva aparaadiga tehti mitu võtet.

Peagi jagasid väidetava raa­matu kirjutajad omavahel ülesanded ära. Üks kuulas ma­japeremehe juttu, teine kondas omapead hoones ringi.

Pärast isehakanud sulerüütlite lahkumist avastas Enno, et kadunud on pikksilm, mida külalised kasutasid naabruses oleva kurepesa vaatlemiseks. Kadunud olid ka mobiiltelefon, stardipüstol ja teised esemed. Lisaks veel umbes 2000 krooni.

Enno meenutas, et stardipüstolit silmitsedes pärisid mehed relvaloa kohta. Seda majaperemehel polnud.

Enno hinnangul ulatub varastatud kraami väärtus üle 5000 krooni.

Majaperemehe sõnul oli aia kohal olevas kolmerealises okastraadis kunagi elektrivool - et kaitsta end sissemurdjate eest.

“Politseinik keelas selle ära,” sõnas Enno ja lisas pärast väikest pausi: “Samuti ütles, et sisse murda ka ei tohi.”

Varguses kahtlustatakse 42aastast Voldemari ja 40aastast Tanelit. Voldemari on varem karistatud kriminaalkorras üheksateistkümnel, väärteo korras kahekümne kuuel korral. Tanelil on need arvud kümme ja kakskümmend.

Vahi alla

Kriminaalmenetlust juhtiv prokurör Enn Pustak taotles Viru maakohtult mõlema mehe eeluurimise ajaks vahi alla võtmist.

Prokurör põhjendas taotlust asjaoluga, et mõlemal on varasemast tingimisi määratud karistusest katseaeg veel möödumata. Seega on alust arvata, et vabaduses olles püüavad nad kohtumenetlusest kõrvale hoida, samuti võivad uusi kuritegusid toime panna.

Viru maakohus rahuldas prokuröri taotluse.

Rakvere kriminaalteenistuse juht Kalmer Pere ütles, et võõraste suhtes tuleks olla väga tähelepanelik, sest pahategijad üritavad valeidentiteeti kasutades inimesi petta. “Töötõendi puudumisel oleks mõistlik asjaolude kontrollimiseks välja selgitada tööandja nimi ja telefoninumber,” soovitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles