Pioneerid varistavad Tapal viiekorruselist maja

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiekorruseline maja varistatakse 10. septembril.
Viiekorruseline maja varistatakse 10. septembril. Foto: Marina Loštšina

Kolmapäeval toimus Tapal asuva kortermaja varistamise peaproov – Kirde kaitseringkonna pioneeripataljoni kaadrikaitseväelased lõhkasid viiekorruselise majakarbi keldris vaheseinu.


“Me tahtsime veenduda selles, et eelnevalt tehtud arvestused on õiged, samas vaadata, kuidas lõhkelaengud toimivad. Täna saime oma plaanile kinnitust,” ütles proovilõhkamise läbiviija nooremleitnant Urmas Tonto ja lisas, et tema teada nii mahukaid varistamistöid pole Eesti kaitseväelased seni teinud.

Palve lammutada ligi 20 aastat tühjalt seisnud maja tuli Tapa vallavõimudelt talvel. Kirde kaitseringkonna staabiülema major Tarmo Metsa sõnul näitab maja varistamine tsi­viil-militaarvaldkonna koostöö edukat toimimist. “Kaitseväe spetsialistidel on vaja reaal­seid kogemusi ning vald saab raha kokku hoida,” selgitas ta.

Maja ettevalmistamine varistamiseks algas tänavu veebruaris, mil pioneeripataljoni ajateenijad ning kaadrikaitseväelased puurisid hoone sisse ligi kolm tuhat auku, kuhu vahetult enne n-ö nupule vajutamist paigaldatakse spetsiaalsed laengud.

Viiekorruseline maja varistatakse 10. septembril.

Pioneeripataljoni üheks ülesandeks on anda väljaõpet erineva kategooriaga lõhkajatele. Tapa linnas asuva maja varistamist viivad läbi kõrgeima, ehk D-kategooria lõhkajad, kelle kompetentsi kuulub ka tsiviilhaldusalal olevate objektide varistamine ja lõhkamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles