Juhtkiri: Kellel on võim?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere keskväljaku ümbrus on reedel ja laupäeval liikluseks suletud.
Rakvere keskväljaku ümbrus on reedel ja laupäeval liikluseks suletud. Foto: Arvet Mägi

Paljusid poliitilisse eliiti kuuluvaid kodanikke nii Eesti kui omavalitsuste tasandil iseloomustab lisaks töökusele anne olla õigel ajas õiges parteis.


Sel nädalal üllatasid kaks kohalikku Rakvere poliitikut avalikkust sellega, et otsustasid fraktsiooni vahetada ning lüüa tasakaalust välja senise võimuliidu.

Kahtlemata kõigutavad ülehüppamised omavalitsuse usaldusväärsust ning näitavad, kui lapsekingades meie demokraatia ikkagi on. Igal juhul võõrandavad niisugused teod inimesi veelgi rohkem võimust, sest mis mõtet on minna valima, kui ei või olla kindel, et kandideerija, kellele hääl läheb, mõne aja pärast värvi ei vaheta.

Ja taas saame esitada küsimuse, kas partei vahetamine tähendab reetmist või muutubki inimeste maailmavaade üleöö punasest kollaseks.

Rakvere volikogus on vähem kui aastaga olnud värvivahetajaid seitsmendik - kolm kahekümne ühest. Aga järgmised valimised on alles enam kui kolme aasta pärast. Kas siis, kui asi samas tempos kulgeb, on selleks ajaks juba kolmandik või isegi pool volikogust endale uue näo ette maalinud?

Ei saanud Roman Kusma ega Neeme-Jaak Paap valimistel teab kui palju hääli, volikokku mahtusid nad ikka tänu sotside üldisele heale häältesaagile, st tänu Rannar Vassiljevi populaarsusele.

Sotsid võiks võtta toimunut tunnustusena oma alla aastapikkusele linnajuhtimisperioodile: nad suutsid olla nõnda eetilised, et peletasid omakasupüüdlikud liikmed eemale.

Tundub, et tulevane linnavõim hakkab tuginema ülehüpanutele: Olev Puldrele, Kusma­le, Paabile. Väga ohtlik alus püsivaks ja järjepidevaks valitsemiseks.

Ilmselt muutus crazy-linn Rannar Vassiljevi juhtimisel pisut liiga vähe crazy’ks ja euroliidu lähetustes pidevalt ümber ilma tiirlev Andres Jaadla peab asjad taas segaseks ajama.

Douglas Adamsi kultusromaanis “Pöidlaküüdi teejuht Galaktikas” on Galaktika presidendiks Zaphod Beeblebrox, kelle ainus ülesanne on oma ekstravagantsustega juhtida tähelepanu kõrvale sellelt, kelle käes võim tegelikult on.

Kohati hakkab tunduma, et ka Rakveres võivad asjad nii olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles