Kultuur: Uku Uusberg rajab Jänedal “Jõu” maailma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autor ja lavastaja Uku Uusberg kirjutaski "Jõu" just Jäneda tallile.
Autor ja lavastaja Uku Uusberg kirjutaski "Jõu" just Jäneda tallile. Foto: Arvet Mägi /Virumaa Teataja

Jäneda Pulli tallis valmivalt lavastuselt “Jõud” kergitab saladusloori autor ja lavastaja Uku Uusberg.


Lavastuse tutvustus kõlab: “Herbert Aab on kadunud ...” Kes on Herbert Aab ja kuhu ta kadus?

Herbert Aab on oma elus teatud punkti jõudnud inimene. Selles “punktis” ongi meie tüki tegevuse aeg. See kadumine on tõlgendatav väga mitmes mõttes kadumisena. Küll ei ole ta surnud. Veel mitte.

Kas lugu on alguse ja otsaga, või müsteerium?

See on väga konkreetse alguse ja väga konkreetse otsaga. Sees aga loodetavasti võimalikult avar, loodetavasti piisavalt lummav, et käivitada inimestes läte, kust nad hakkaksid teatud asjade, teatud teemade üle mõtlema ja kogeksid omal kombel äratundmisi.

Miks jõuab “Jõud” vaatajateni just Jänedal?

Kuna mul on etendusasutusega R.A.A.A.M. üks väga positiivne koostöökogemus kahe aasta tagusest suvest, kui ma samamoodi kirjutasin ja lavastasin näitemängu “Vahepeatus”. Ühel hetkel R.A.A.A.M.-i produtsent Märt Meos helistas ja ütles, et on olemas üks tall ja kas tahaksin seal tükki teha. Tulin, vaatasin seda talli ja mul olid need mõtted, mis on nüüd vormumas selleks lavastuseks, ning ütlesin, et hea küll, heameelega teen siin tallis ühe tüki. Ja kirjutasin sellele tallile ja sellele kohale näitemängu.

Kuidas haakub “Jõud” teie kirjutatud ja lavastatud “Vahepeatuse” ja “Pea vahetusega”?

Minu jaoks moodustavad nad vist mingis mõttes triloogia. Tegelikult on ka nende tükkide pealkirjades side, mida mõistab selgemini siis, kui “Jõud” on nähtud. Kui  sain näitemängu “Jõud” valmis, asetasin need arvuti desktop’il üksteise alla: “Vahepeatus”, “Pea vahetus”, “Jõud”, ja tundsin südantsoojendavat tunnet, mida masinate ees istudes tihti ei tunne.

Kõik need kolm lugu tegelevad inimestega, kes loovad või on loonud. Minu teada iga inimene loob ja on loonud. Samas tundub mulle, ma vähemasti loodan, et “Jõud” on vägagi erinev nii “Vahepeatusest” kui “Pea vahetusest”, nagu oli “Pea vahetus” minu meelest erinev “Vahepeatusest”.

• MTÜ Ühendus R.A.A.A.M. “Jõud”
• Autor ja lavastaja Uku Uusberg.
• Kunstnik Pille Jänes.
• Peaosas Ivo Uukkivi.
• Teistes osades Argo Aadli, Alo Kõrve, Mikk Jürjens, Mait Joorits, Lauri Kaldoja, Ott Kartau jpt.
• Esietendus 8. augustil Jäneda Pulli tallis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles