Erna retk stardib kolmapäeval

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erna retk.
Erna retk. Foto: Teet Suur/ Virumaa Teataja

Kolmapäeval, 4.augustil algavast sõjalis-sportlikust Erna retkest osalejad liiguvad ligikaudu 700 ruutkilomeetri suurusel maa-alal Harjumaal ja Lääne-Virumaal.

Uudsena peavad võistlejad sel aastal arvestama vastutegevusega kogu võistlustrassi ulatuses ning tavalisest enam tuleb tuleb neil teha õigeid valikuid; lisaks kohustuslikele ülesannetele antakse võistlejatele võimalusi lisapunktide teenimiseks vabatahtlikke ülesandeid täites.

Võistluse peakorraldaja Erna Seltsi presidendi Meelis Rätsepa sõnul tuleb osalejatel sel aastal rohkem loota oma külmale peale ja õigetele valikutele.

Nädala lõpuks ennustatud kuumalaine paneb luureretkel osalejate vastupidavuse aga erilisele proovile. Meelis Rätsepa sõnul võivad kõik trassi läbinud võistkonnad end võitjaks
pidada.

Erna retk 2010 algab piduliku rivistusega kolmapäeva hommikul Tallinnas Jüriöö pargis. Iga-aastase tavana mälestavad võistluse korraldajad pärgade panekuga Kautla
memoriaals seal 1941. aastal punaarmee poolt mõrvatud külarahvast ja sõjapõgenikke.


Kokku läheb rajale 24 võistkonda kuuest riigist. Kolme võistkonnaga osaleb Kaitseliidu Harju malev, kaks võistkonda on välja pannud Kaitseliidu Tartu, Tallinna ja Järva malevad ning Kõrgem Sõjakool.

Välisvõistlejaist on kahe võistkonnaga esindatud Soome ja Rootsi.

Ühe võistkonnaga alustavad maailma üheks raskeimaks peetud sõjalist võistlust Belgia ja Leedu, Kaitseliidu Põlva malev, Politsei-ja piirivalveamet, Kirde kaitseringkond, Kaitseliidu Pärnu malev, Scoutspataljon, Kuperjanovi JP ning Kaitseliidu Tallinna Maleva Nõmme malevkond.

Kaitseliidu Alutaguse malev on esindatud aga naiskonnaga. Vaatlejatena osalevad sel aastal Hiina ja Georgia.

Kaitseväe, Kaitseliinu ja Erna Seltsi korraldatava võistluse ülem on Kaitseliidu ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste, võistluste peakohtunik on tänavu kolonelleitnant Robert R. Williams USA-st ning staabiülem major Peter Holmqvist Rootsist.

Kohtunikeks on traditsiooniliselt ka sel aastal Põhjala sinibarettide esindajad. Vastutegevuses osaleb tänavu Kaitseliidu erinevate malevate liikmeist koosnev kompanii suurune üksus.

Võistlus algab kell 16 dessandiga Eesti Mereväe laevalt "Tasuja" ja piirivalvelaevalt "Valvas" Salmistu rannale ning lõpeb laupäeva hommikutundidel lõpujooksuga.

Kahel viimasel aastal on Erna retke võitnud Tartu kaitseliitlased, 2009. aastal võitsid tartlased nii esimese kui ka teise koha.

Erna Selts korraldab Erna retke 1994. aastast, meenutamaks rahvusvahelise patrullvõistlusega 1941. aasta sõjasuve sündmusi, mil eesti vabatahtlikest koosnenud Soome sõjaväe kaugluurerühm paisati venelaste poolt okupeeritud Eestisse, kus nad
osalesid võitluses NKVD väeosade ja hävituspataljonide vastu.

Tänu Erna luurerühma tegevusele õnnestus Kautla metsadesse peitunud umbes 2000 põgenikul pääseda kindlast surmast. Erna näol oli tegemist esimese organiseeritud relvastatud vastupanuga Eestit okupeerinud vallutajatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles