Rakvere Galerii näitab Helvi Ormani lilli ja maastikke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helvi Orman oma maalidega.
Helvi Orman oma maalidega. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere Galeriis on avatud Helvi Ormani näitus ““Purtse jõgi” ja teised maalid”. Ida-Virumaa kunstniku lille- ja maastikumaalid üllatavad siiruse ja südamlikkusega.


“Üle hulga aja on meil ilus näitus,” lausus Virumaa Näituste juht Raivo Riim Helvi Ormani töid tutvustades ja lisas, et huvitavad on näitused alati.

Keerulise elusaatusega Helvi Ormani lille- ja maastikumaalid leidis galeriisse kuraator Riho Hütt tänu kunstniku Rakveres elavale tütrele Sigrid Karonile.

“Tavaliselt me inimesi n-ö tänavalt ei võta, aga seekord tegime erandi,” ütles Raivo Riim Hüti valikut tunnustades.
Opilaualt kunstnikuks

Maidla vallas Aidu külas sündinud Orman küüditati 1949. aastal koos perega Siberisse. Sealt naasis naine 1956. aastal ja asus järgmisel aastal tööle Kiviõli kaubandusvalitsusse. 1965. aastal läks ta õppima kaubandust Tartu ülikooli majandusteaduskonda. 1969. aastast kuni pensionile jäämiseni töötas Orman Kiviõli keemiatehases.

Joonistamisega alustas ta juba lasteaiapäevil. “Lasteaias olid meile ette joonistatud eeskavad. Meie siis värvisime ja müüsime neid eeskavasid klubides,” meenutas Helvi Orman.

“Esimesed kolm aastat õppisin Eestis, edasi Venemaal, aga seal polnud kunstiõpetust üldse,” rääkis akadeemilise kunstihariduseta kunstnik.

Oma annet hakkas Orman arendama aastaid hiljem. “Joonistamise juurde tulin tagasi 1980ndatel aastatel, kui mul oli juba kolmas operatsioon olnud ja aega palju,” kõneles ta.

Akvarellidega alustanud, liikus naine vähehaaval ka õlimaalide poole. 1983. aastal liitus ta Kohtla-Järve kunstiklubiga. Tänaseks on Ormani tööd olnud väljas rohkem kui 60 näitusel nii Eestis kui välismaal.

“Tegelikult on mu maalid läinud mööda maailma laiali. Neid on Novosibirskis, Moskvas, Leningradis, Lätis, Leedus, Soomes, Taanis,” loetles Orman. “Ma ei teagi, kus võivad olla minu tööd.”

Rakvere Galeriis leiab aset kunstidaami esimene isikunäitus väljaspool Ida-Virumaad.

Helvi Ormani loomingu põhiosa moodustavad lille- ja maastikumaalid. “Inimesi ma ei oska joonistada. Ennast ma proovisin, pildi järgi, millel olin 30aastane, aga välja tuli ikka 70aastane,” kirjeldas ta.

Kõik Ormani maalitud maastikud on konkreetsed paigad: Purtse jõgi, Mõdriku tiik, Mustjõgi jne. Lillemaalide ideid on ta leidnud nii teleseriaalidest kui koduaiast. “Kindlasti peab mul olema soov teda teha,” rõhutas daam.

“Kõige paremini tulevad tal välja lilled,” hindas Raivo Riim. “Rakveres nii head lillemaalijat praegu pole.”

Valmis tööde esimene nägija ja kriitik on tema abikaasa Alfred Orman, kes kõigile teostele ka raamid teinud.

“Realistlikud pildid, südamega tehtud,” iseloomustas Raivo Riim Kiviõli kunstniku loomingut. “Lausa meistrikäega tehtud,” täiendas Riho Hütt, võrreldes Ormani loomingut postkaartidega.

Lihtsad ja ilusad

“Ma joonistan päris ruttu, ühe päevaga võin teha pildi valmis,” kõneles Orman oma tööstiilist. “Päris valmis see muidugi ei saa, sest õli peab kuivama.”

Viimastel aastatel on arstid soovitanud Ormanil kehva silmanägemise tõttu vähem maalida. “Viimasel ajal pole suurt tegelenud sellega, just oma silmade pärast. Sest mul on hobisid nii palju - koon, heegeldan. Kõik moodsad asjad vaja lastele teha, maalimiseks ei jäänud aega,” rääkis ta.

Raivo Riim pakkus näituse alapealkirjaks “Lihtsad ja ilusad pildid”. “Siirad, südamlikud, armsad,” kirjeldas ta pilte.

“Ma olen kogu aeg tahtnud selliseid inimesi välja tuua,” sõnas Hütt.

“Tädi Helvi võiks olla teistele vanaemadele eeskujuks: hakaku maalima!” arvas Riim, lootes, et pärast Ormani näitust on ka kohalikud julgemad oma töid välja tooma.

“Minu arvates iga eestlane oskab maalida, joonistada, kui tahab,” arvas Helvi Orman, kelle lihtsad ja ilusad pildid on vaatajate ees Rakvere Galeriis ja Hagari pitsakohvikus praeguste plaanide järgi 21. augustini.

Helvi Orman.
• Sündinud 15. jaanuaril 1937 Aidu külas Maidla vallas.
• Elab Kiviõlis.
• Maalimist alustas 1980. aastal.
• Osalenud rohkem kui 60 näitusel.
• Isikunäitusi teinud veidi alla 20.
• Kahekordne ema ja kolmekordne vanaema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles