Elektrikatkestused viivad Võsult ka mobiililevi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võsu ümbruse mobiilsidega seotud probleemid elektrikatkestuste ajal ei kao, küll aga paraneb piirkonnas mobiilsideoperaatori EMT levi.


Populaarse suvituspiirkonna Võsu külastajaid on viimaste suurte tormide ajal tabanud ebameeldiv üllatus – mõni aeg pärast elektrivoolu kadumist kaob piirkonnast ka mobiilside.

Vihula abivallavanema Urmas Osila kinnitusel on vald probleemist teadlik ja teavitanud ka mobiilsideoperaatorit EMT.

“Nüüd on siinset levi mõõdetud ja järgmisel nädalal tulevad EMT tehnikud oma kärgesid täiendama, mille järel võib loota, et Võsu ja Võsu piirkonna levi vähemalt EMT võrgus paraneb,” rääkis Osila.

EMT avalike suhete juht Kaja Sepp põhjendas mobiilside levi kadumist järgnevalt: “Mobiilside tugijaamad töötavad elektritoitel, ja kui elekter kaob, lülituvad need ümber varuakudele, mis aga peavad sõltuvalt kasutatavusest vastu üksnes paar tundi. Kui kaob elekter, kaob ka side.”

Sepp arvas, et tõenäoliselt Vihula vallas elektrikatkestustest tulenevaid probleeme praegu kõrvaldada ei õnnestu, küll aga parandab EMT sealkandis oma levi kvaliteeti.

“Vihula kandis hakatakse kärgede suurendamisega tegelema, mille järel saab tugimasti kasutada enam telefone, samuti paraneb side kvaliteet,” rääkis Sepp, täpsustades, et ühel kärjel on kindlaks määratud arv, mitut raadiolinki nad teenindada suudavad. “Kärgede täiendamine ei ole aga voolu kadumisega kuidagi seotud,” ütles Sepp.

Tema sõnul viib operaator suuremate elektrikatkestuste korral olulisematele tugijaamadele elektrigeneraatori, kuid väiksemad jaamad peavad ootama elektriliinide taastamist.
Praegu aga testib EMT hoopis tuuleenergiat, vältimaks tugijaamade liigset sõltuvust elektriliinidest.

“Kuna enamasti kaob elekt­ritoide mastidest tormide ajal, siis tuult peaks nagu jaguma, mõtleme, et kui panna mastidele väikesed tuulegeneraatorid, peaks tormikahjustuste tõttu tekkinud probleemid lahendatud olema,” selgitas Kaja Sepp.

Et aga tegu on alles esimese niisuguse testiga, ei osata ette näha, kas lahendus tegelikkuses töötama hakkab. Kaja Sepa väitel testitakse mujal maailmas päikesepaneele sama probleemi lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles