Isa Rakkes võimule upitanud rahvaasemik jäi süüdi

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakke vallavolikogu liikme Edgar Bloki hinnangul on korruptsioonivastane seadus ­selline, et käe tõstmisega või muud moodi hääletades rikuvad seda paljud valitavatel kohtadel olevad isikud.
Rakke vallavolikogu liikme Edgar Bloki hinnangul on korruptsioonivastane seadus ­selline, et käe tõstmisega või muud moodi hääletades rikuvad seda paljud valitavatel kohtadel olevad isikud. Foto: Marianne Loorents

Riigikohus ei võtnud menetlusse Rakke vallavolikogu liikme Edgar Bloki kaebust Viru maakohtu otsuse peale, mille järgi jõustus rahvaasemiku väärteos süüdi mõistev kohtuotsus.

Viru maakohus omakorda jättis jõusse politsei- ja piirivalveameti väärteo kohta tehtud otsuse, mille järgi mõisteti Edgar Blok süüdi korruptsioonivastase seaduse rikkumises ja karistati teda 300 euro suuruse trahviga.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ida talitus tuvastas Edgar Bloki puhul kolm seadusrikkumise episoodi. Ta osales eelmise aasta 28. novembril Rakke vallavolikogu istungil vallavanema valimistel, hääletades oma isa Andrus Bloki poolt.

Andrus Blok võitiski valimised vastaskandidaadi ees häältega 7:6. Kohtuotsuse selgituses märgitakse, et volikogu liige pidanuks end erapooletuks jääda soovides taandama.

Samuti osales Edgar Blok eelmise aasta 19. detsembril vallavolikogu istungil, kus hääletas vallavanemast isa palgatõusu ja talle preemia määramise poolt.

Edgar Blok kohtuvälises menetluses ütlusi anda ei soovinud. Kohtuistungil selgitas, et ei ole väärtegusid toime pannud. Palga suuruse muutmise poolt hääletades mõtles ta ametiisikule, mitte konkreetsele isikule ehk isale. Preemia määramisel tõstatus volikogu istungil küsimus, kas tal on eetiline hääletada, kuid vallasekretär ei näinud hääletamisel osalemises probleemi.

Viru maakohus ei nõustunud Edgar Bloki kaitsja vandeadvokaat Küllike Nammi väidetega. Näiteks väitis kaitsja, et oluliselt on muudetud väärteoasja otsuse sõnastust võrreldes protokolliga. Ka leidis kaitsja, et kohtuvälisel menetlejal oli kohustus tuvastada, kas Edgar Blok on kirjeldatud teo toime pannud kavatsetult või vähemalt otsese tahtlusega. See aga tuvastamist ei leidnud, sest polnud käsitlemist leidnud ei protokollis ega otsuses.

Rakke vallavolikogu esimehe Enno Eiloga telefonitsi ühendust saada ei õnnestunud. Kõnele vastas aseesimees Priit Kõlu, kelle sõnul sai ta volikogu liiget puudutavast jõustunud kohtuotsusest teada ajakirjanduse vahendusel. Kõlu ütles, et teema oli enne kohtumenetlust arutlusel, kuid siis see vaibus, sest vallavõimud soovisid oodata ära kohtulahendi. Küll aga liikus rahva seas kuulujutte, et volikogu liiget karistati 1000 ja 2000 euro suuruse trahviga.

Järgmisel neljapäeval on Rakke vallavolikogu istung. “Ma arvan, et see on kõigi huvi ja kindlasti sellest juttu tuleb,” sõnas volikogu aseesimees Priit Kõlu. Küsimusele rahvaasemiku enesetaandusest vastas ta, et viisakas oleks tagasi astuda.

Vallavanema palka ja preemiat puudutava otsuse tühistas Rakke vallavolikogu selle aasta alguses pärast skandaali puhkemist.

Edgar Blok tunnistas samuti, et kuuleb jõustunud kohtuotsusest esimest korda ajakirjanduselt. Tema hinnangul on korruptsioonivastane seadus selline, et seda on rikkunud paljud valitavatel kohtadel olevad isikud. Et hääletamised on salajased, siis Edgar Bloki sõnul ei ole riigil õigust nende tulemustesse sekkuda. Kui aga riik sekkub, siis tuleks seda arutada ka lõpuni. Paraku on aga 150 analoogsest kohtuvaidlusest riigikohtus menetlusse võetud 14. Edgar Bloki hinnangul on tema vastu suunatud tõendid kaudsed ja kindlasti pidanuks riigikohus tema juhtumi menetlusse võtma. Volikogust taandamise küsimusele vastas ta, et arutab selle eelnevalt oma kaitsjaga läbi. “Siis otsustame,” lisas Edgar Blok.

Rakke vallas võitis kohalike omavalitsuste volikogu valimised valimisliit Koduvald, saades 13-liikmelises volikogus seitse kohta. Opositsiooni moodustavad üksikkandidaat, kaks IRLi ja kolm sotsiaaldemokraatide esindajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles