Kurtna maastikukaitsealal korraldati reid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii mõnigi telkija pole kursis, kus on laagrisse jäämine keelatud.
Nii mõnigi telkija pole kursis, kus on laagrisse jäämine keelatud. Foto: Panther Media/Scanpix

Ida-Eesti päästekeskuse järelevalveteenistuse ja Keskkonnainspektsiooni Ida regiooni inspektorid korraldasid koostöös reede õhtupoolikul Ida-Virumaal Kurtna maastikukaitsealale reidi, mille tulemusena algatati neli väärteomenetlust.


Reidi eesmärk oli kontrollida tuleohutus- ja keskkonnanõuete täitmist looduses, suunata inimesi ohutule ja keskkonnateadlikule käitumisele ning ennetada metsatulekahjude teket. 

Keskkonnainspektsiooni inspektorid tuvastasid kolm keskkonnanõuete rikkumist, mis puudutasid telkimist ja sõiduauto parkimist keelatud alale. Nende juhtumite suhtes algatati väärteomenetlused.

KKI Ida regiooni vaneminspektori Hillar Mängeli hinnangul on olukord nõuete täitmise osas paranenud. "Võimalik, et see on seotud nii inimeste teadlikkuse kasvu kui ka eelnevate reididega. Kui inimesed saaksid aga rohkem infot ja keelusildid oleksid korrektselt paigaldatud, siis aitaks
see kindlasti inimeste teadlikkust veelgi tõsta, " kinnitas Mängel.

Ida-Eesti päästekeskuse inspektorid algatasid ühe väärteomenetluse - lõke oli tehtud selleks mitte ettenähtud kohale ja metsale lähemale kui 30 meetrit.

Reidi käigus kustutati ka üks järelevalveta lõke, mille "autoreid" leida ei õnnestunud.

Päästekeskuse menetlusbüroo juhtivinspektori Viktor Balobani hinnangul võis reidi tulemusi mõjutada ka hiljuti sadanud vihm. "Tõenäoliselt annaks päikesepaistelisel päeval tehtav kontrollkäik inimeste tuleohutusalasest teadlikkusest tõepärasema ülevaate," arvas Baloban.

Kokkuvõttes leidsid mõlemad osapooled, et kuumaperioodi jätkumisel korraldatakse sarnaseid reide kindlasti ka edaspidi ja juhtida tuleb kohalike omavalitsuste tähelepanu keelualade paremale tähistamisele.

Päästeteenistus hoiatab, et vaatamata kohatistele vihmahoogudele pole tuleoht metsades lõplikult kadunud. Looduses tohib lõket teha vaid maaomaniku poolt eelnevalt ettevalmistatud ja tähistatud kohas (nt RMK lõkkekohad, kus on sädemepüüdjatega lõkkealused) ning lõkke jäägid tuleb lahkudes hoolikalt kustutada. Samuti tohib metsas suitsetada ja grillida vaid tähistatud lõkkeplatsidel.

Tänavu juulis leidis aset Ida-Virumaa metsades 11 tulekahju, neist ulatuslikum 4,1 hektari suurusel alal. Tulekahju kustutamine metsas on päästeteenistusele väga aeganõudev ja ressursimahukas tegevus ning looduse taastumine põlengust võtab aega aastakümneid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles