Voolu kadudes päästab hädast elektrigeneraator

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Kui kaob elekter, vaikib külmkapp, õhtu saabudes valitseb toas pimedus, ja mis kõige hullem, ei pruugi ka vett olla. Ajutise lahenduse pakub elektrigeneraator.


Üle Eesti käinud ja tugevalt Lääne-Virumaad laastanud torm viis paljudes kohtades elektri, jättes inimesed sundseisu, mis pani abi otsima ehituspoodidest ja elektriseadmete laenutusega tegelevatest ettevõtetest, kus saadaval elektrigeneraatorid.

Just nagu ühest suust kinnitasid kõik teenindajad, et eelmise esmaspäeva hommikul seisis saba ukse taga ja vaata et iga klient oli tulnud generaatori järele. Kaubaks läksid nii väiksema kui suurema võimsusega seadmed.

K-rauta Rakvere kaupluse müügijuht Ergo Petermann soovitas lihtsasse majapidamisse kõige tavapärasemat 2,4kilo­vatist generaatorit, mis aitab elementaarsed asjad ära ajada.

Et aga seadme pidev võimsus on 2 kilovatti, ei võimalda see paraku kõiki majapidamises olevaid elektriseadmeid korraga tarvitada. Sellise generaatori hind on 3990 krooni.

Veidi võimsam, 5kilovatine, võimaldab juba rohkem voolutarbijaid generaatoriga ühendada, kuid selle eest tuleb üle 9500 krooni välja käia, 6,5kilovatine maksab ümmarguselt 11 700 krooni.

Kellel tarvis aga seadmeid ööpäev läbi töös hoida, tasub Petermanni sõnul mõelda diiselgeneraatori soetamise peale, mis on küll võimsuselt väheke nõrgem (3,3 kilovatti) ja oluliselt kallim.

“Kui 5kilovatise saab kätte umbes 9600 krooniga, siis selle eest tuleb juba 12 000 krooni ringis tasuda,” kõneles müügijuht, kuid täpsustas, et kütust tarbib seade see-eest jälle vähem.

Kes vajab generaatorit mingi tootmise käimashoidmiseks, kas või lehmade lüpsmiseks, sellel ei tasu alla 5kilovatist generaatorit mitte vaatamagi hakata, rõhutas Petermann.

Heal juhul taastub normaalne olukord kiiresti, kuid kui elektrigeneraatorist ollakse sunnitud sõltuma pikemalt, peab järgima, et generaatoril ei oleks maksimaalne lubatud tarbimine taga, mõistlik oleks piir tõmmata, kui 80 protsenti võimsusest on kasutusel.

“Tegemist on ikkagi ajutise lahendusega,” märkis Petermann ja soovitas lasta seadmel aeg-ajalt ikka puhata.

Ka suur kuumus teeb seadmele liiga, seepärast tasub see võimaluse korral jahedamasse kohta paigutada, siis käib generaator kauem.

Kuigi tormi järel on vaata et enamik generaatoreid Rakveres ära müüdud, püüavad kauplused inimesi siiski aidata.

“Oleme Lääne-Virumaad nõus aitama oma keti kaupluste abiga nii palju, kui suudame, aga meiegi võimed on piiratud,” lausus K-rauta Rakvere kaupluse juhataja Arne Võidula ning lisas, et nad saavad arvutist järele vaadata, millises Tallinna kaupluses on generaatoreid müügil, et klient juba konkreetsesse kauplusesse suunata.

Poe FEB kaubavalikusse kuulusid nii 3kilovatine (12 702 krooni), 4kilovatine (14 533 krooni) kui 5kilovatine (24 173 krooni) generaator. Kolmapäeva ennelõunaks oli saadaval veel kaks seadet.

Kes generaatorit päris endale soetada ei soovi, võib abi otsida laenutusest. Seadmete rentimisega tegelevast Cramost saab näiteks 4kilovatise elektrigeneraatori laenutada üheks ööpäevaks 310 krooni eest, millele lisandub käibemaks, kõneles Cramo klienditeenindaja Aigar Mund, kelle sõnul on neil siiski ainult bensiinigeneraatoreid pakkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles