Maavalitsus kogus andmeid tormikahjude kohta

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõmerul viis torm mitmelt majalt katused.
Sõmerul viis torm mitmelt majalt katused. Foto: Meelis Meilbaum

Lääne-Viru maavalitsus edastas eile siseministeeriumile omavalitsustelt kogutud andmed tormikahjude ulatuse kohta.


Maavanem Einar Vallbaum juhtis tähelepanu regionaalminister Siim Valmar Kiisleri Postimehes ilmunud avaldusele selle kohta, et maavalitsustele anti ülesanne hakata pühapäevase tormi kahjusid kokku lugema, et valitsusel oleks võimalik järgmisel nädalal otsustada, kui palju tuleb hüvitamiseks raha eraldada.

“Seda kurvem oli saada ühe omavalitsuse abivallavanemalt vastus ärritunud küsimusega, kas selline andmete kogumine on neile lisatöö tekitamiseks,” ütles Vallbaum.

“Asutuste omavaheline suhtlemine ja koostöö on meie kõigi huvides ning maavalitsus tänab kõiki omavalitsusi, kes tegid kiirel ajal jõupingutusi ülevaate koostamiseks.”

Eraldi tänab maavanem Ida-Eesti päästekeskuse juhti Ailar Holzmanni ja tema meeskonda, Ida-Eesti päästekeskuse moodustatud kriisireguleerimismeeskonda, Tarmo Loodi, teemeister Rudolf Ränkelit ja kogu ASi Virumaa Teed meeskonda, Ilmar Paali ja tema meeskonda RMKst, Rudolf Jeeserit ja kaitseliidu Viru malevat, Eisma küla tublit töömeest Aleksander Müllat ja kõiki teisi.

“Tänan iga inimest, ettevõtet, asutust, kes ulatas raskel ajal oma abikäe nii lähedastele kui võõrastele, toetades sel kombel oma tööjõuga ja materiaalselt,” ütles Vallbaum.

“Maavanemana arvan, et kahtlemata on Väike-Maarja kiriku saatus ehmatav ja läheb paljudele korda, kuid meedia poolt paraku liialt üles paisutatud. Nüüd tuleks tähelepanu koondada inimestele, kel pole katust pea kohal või kes peavad siiamaani elektrita läbi ajama,” rõhutas ta.

“Viimase nädala põhjal võib öelda, et oskame kokku hoida ja tahame abistada küll. Üks koht, kus nuriseda võiks, on siiski Eesti Energia töökorraldus. Siin on mõtlemiskoht, et nende monopoolne seisund ja ületsentraliseeritud juhtimine ehk ei õigusta ennast.”

Maavanema sõnul on inimestel siiani informatsioonipuudus, Eesti Energia soovitab vaadata infot oma kodulehelt, kuid kuidas saavad seda teha inimesed, kel pole siiani elektrit.

“Jah, Eesti Energia meeskond rabab ööd ja päevad, kuid nende imidžit parandaks oluliselt generaatorite soetamine, mida hädaolukorras jagada või välja rentida seniks, kuni elektriühendus taastatakse,” rääkis Vallbaum.

Suuremad tormikahjud

Kõige suuremat kahju, umbes 9 miljonit krooni, ­tekitas torm Väike-Maarja vallas. ­Sõmeru vallale, ettevõtjatele ning eraisikutele maksab tormi­kahjustuste likvideerimine üle miljoni krooni.

• Väike-Maarja vald: kahjud ettevõtetel (hooned, põllumajandus) - 3,12 miljonit krooni, kahjud kortermajadel ja eraisikutel – 2,6 miljonit krooni, Väike-Maarja kiriku katuse ja tornikiivri taastamine - 2,37 miljonit krooni

• Haljala vald: korteramu purunenud katus - 480 000 krooni,

• Viru-Nigula vald: äikese tõttu hävinud kõrvalhoone - 300 000 krooni, korterelamu purunenud katus - 240 000 krooni

• Rakvere vald: ühe ettevõtte kahjud (mitme katuse vahetus, elektrisüsteemi remont, purunenud väravad) - 289 000 ­krooni, ettevõtte laohoone katuse remont ja vahetus - 220 000 krooni

• Sõmeru vald: kindlustamata kortermajade katuste kahjustused - 215 000 ja 175 300 krooni

• Laekvere vald: veisefarmi lõhutud katused - 170 000 krooni

• Reede pärastlõunal puudus maavalitsusel info Rakvere ja Kunda linna ning Rakke valla kohta.

Allikas: omavalitsuste poolt maavalitsusele ­esitatud andmed

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles