Juhtkiri: Kool juba paistab

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veel kaks nädalat ja nooremat rahvast ootab ees koolitee. Kes astub sellele esimest korda, selle jaoks on praegu ärevad ajad, tuleb vanematega poes rõivaid ja muud vajalikku ostmas käia. Kes on aga kogenud kooliõpilane, see venitab viimase hetkeni.


Ei taha sellise ilusa suve järel keegi mõelda, et jälle tuleb minna. Võib-olla mõni ei teagi, et näiteks Soomes on mõnel pool kool juba nädal aega käinud.

Nemad saavad selle võrra talvel kauem puhata. Ka meil on aeg-ajalt kerkinud üles debatt selle üle, et kooliaasta augustis avada ning jõulupuhkus pikemaks venitada. Seni pole sellest mõttest suurt tuld võetud.

Seda, et kooliaeg läheneb, oli tunda kohati juba juuli keskelgi, kui postkastidesse hakkasid ilmuma esimesed reklaamlehed, mis kutsusid üles soodsalt koolikaupa ostma. Suvitavale koolijütsile võib see tunduda kole, lapsevanemale, kes peab riietest välja veninud lastele uusi dresse, sisejalanõusid, vihikuid jms ostma, oli see aga vajalik signaal, et on aeg ...

Kui pihlakad punama hakkasid, siis teadsid ka õpetajad, et on aeg. Nemad alustavad kooli mitu nädalat enne õpilasi.
Omalaadselt tajuvad koolialgust kindlasti ka juuksurid, kes mänguplatsilt või maalt kinni püütud laste soengud enne 1. septembrit taas korda peavad lõikama.

Eriti on seda näha poiste pealt, kes on kogu suve juuksurit vältinud ja nüüd meestejuuksurite juures aegu ummistavad ja üheskoos pahuralt tuka alt piiluvad.

Mis suvel varem kooli minemisse puutub, siis Virumaa Teataja leiab, et meie kliimas on väga lühike see aeg, mil on võimalus valget aega ja soojust nautida.

Lapsed on ikka olnud katsejäneste rollis, jäägu suvevaheaeg sellest puutumata.

Kindlasti on tänavune suvi andnud nii õpilastele kui õpetajatele piisavalt võimalusi end laadida, eks selle tulemused ole siis septembris näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles