Juhtkiri: Mis on heaolu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekodulaste joonistus.
Lastekodulaste joonistus. Foto: Rõõmuvabrik MTÜ

USA uudistesait Newsweek paigutas Eesti rahvusvahelises heaolu tabelis saja  maailma riigi võrdluses 32. kohale, kus esikoha saavutas meie põhjanaaber Soome.


Riikide pingerida koostati arvesse võttes haridust, elukvaliteeti, majandust, poliitikat ja tervist, mille aluseks olid mitmed rahvusvahelised uuringud.

Newsweek tsiteerib oma artiklis Warren Edward Buffettit, keda peetakse üheks läbi aegade edukaimaks investoriks, kes on öelnud, et kõik hea, mis temaga on juhtunud, lähtub lõpuks sellest, et ta sündis õigesse riiki – Ameerika ühendriikidesse.

Mõni riik annab oma kodanikele suuremaid eduvõimalusi, aga see kõik sõltub ka ajahetkest. Nii on praegu jõukus ja võim nihkumas hoopis läänest itta.

Kuid kui lähtuda sellest, et räägitakse heaolust, siis on ilmselt praegu Eestis palju inimesi, kes sellega sugugi ei nõustu, sest pole piisavalt kindlustunnet, et töö kaotamisel riigi toel hakkama saadakse.

Paljudel on see valus kogemus juba olemas. Ja varasemast kiirest majanduskasvust tingituna ei ole ka tööandjad harjunud sotsiaalses plaanis mõtlema.

Kui arvesse võtta, et tegelikult arvestati tabelisse riikidest ainult umbes pooled, siis pole poliitikutel sugugi põhjust endale vastu rinda taguda, vaid võtta teadmiseks - elu tuleb elada edetabelitest sõltumatagi, pigem on teatud inimestel Eestis mure elamisväärse elatustaseme saavutamisega.

Kuid nagu Ameerika, nii on Eestigi olnud viimased kakskümmend aastat kõigi võimaluste maa, kus kunagistest pisiärikatest on saanud miljardärid.

Kahjuks aga kohtab siin väga palju korruptsiooni ja ära- ning üleostmisi, kus rehepapid saavad kõik midagi endale.

Ometi on meie hulgas ülimadala elukvaliteediga inimesi määratult rohkem, kui arvata julgeksime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles