Urmas Tamm: Ei see tänu tuhaks jahtu, ei me aitäh ajas kustu

, Väike-Maarja vallavanem Lääne-Viru maavanem 2004-2009
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Tamm.
Urmas Tamm. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Uudised ja fotod Väike-Maarjat 8. augustil tabanud äikesetormist läksid meedia vahendusel kiirelt üle Eesti.

Väike-Maarja rahvas ei jõudnud tormi tekitatud vapustustest õieti veel toibudagi, kui hakkasime saama häid sõnumeid üle kogu Eestimaa. Otsa tegi lahti Häädemeeste vald, järgnesid Tallinna linn, Kaarma ja Tapa vald. Omavalitsuste rasket rahalist seisu silmas pidades on otsus aidata äärmiselt sümpaatne.

Väga suur abi oli Väike-Maarja vallale kaitseliidu Viru malevast ja Kirde kaitseringkonna kaitseväelastest.

Vabatahtlikud kaitseliitlased tulid pärast tööd oma saagidega appi murdunud puid eemaldama. Kaitseliidu abil toideti generaatoriga EMT mobiilsidemasti Ebaveres ja tagati hädavajalik ühendus muu maailmaga.

Tormis said kannatada ka meie ettevõtjad – peamiselt elektriühenduse puudumise tõttu, kui ohtu sattusid loomad ja uudsevili.

Meie valla majapidamiste ja põllumajandusettevõtete kahju olnuks kordades suurem, kui me poleks saanud abi Ida-Eesti päästekeskuse kriisi reguleerimismeeskonnalt.

Kriisireguleerimis meeskonnale ja päästjatele kuulub meie eriline tänu. Tänu teile saime sõidetavaks murdunud puid täis teed, said meie elektrita majapidamised ja ettevõtted varustatud generaatoritega.

Meid on aidanud ka ettevõtjad. Oma Maja AS ja Viimsi Keevitus AS toetasid Väike-Maarja lasteaeda äralennanud katuse taastamisel. Hiljuti teatas Baltic Agro AS, et nemadki peavad vajalikuks abistada Väike-Maarja valda tormikahjude likvideerimisel. Me oleme teile väga tänulikud!

Me teame, et masu veel kestab ja kerge pole praegu kellelgi. Meile läks väga südamesse president Toomas Hendrik Ilvese visiit Väike-Maarjasse. Riigipea ei pidanud paljuks tulla ise olukorraga tutvuma ning tundis huvi elanike edasise käekäigu vastu. Aitäh!

Ühtekuuluvustunne

Eraldi tahaksin peatuda Väike-Maarja kirikuga juhtunud õnnetusel. Tormituules murdunud kiriku tornikiiver ei tabanud šokina mitte ainult väikemaarjalasi, vaid kogu Eestit.

Väike-Maarja kirik nagu teisedki kirikud on oluline kultuurisümbol. Kirikute ümber on kunagi tekkinud külad, alevikud, linnadki. Kirikutel on muidugi palju laiem ja sügavam tähendus kui olla ainult kirikute ümber tekkinud asumite algallikaks.

Kahjuks on riigil kultuuriväärtuste kordategemiseks aastaid raha nappinud. Ja kui nendega veel midagi juhtub, siis seda enam masendavalt mõjub see üldsusele.

Kohe pärast õnnetust pöördusid meie poole inimesed, kes soovisid annetada kiriku taastamise heaks. Oleme teile, head inimesed, südamest tänulikud!

Kiriku toetajate hulgas on nii tuntud ühiskonna- ja kultuuritegelasi, teisi kogudusi kui ka ise
tormides kannatada saanuid, kes siiski on pidanud vajalikuks anda oma panus kiriku taastamisse.

Lahkete annetajate heategu näitab, et rasketelgi aegadel suudame oma kultuuriväärtustest hoolida.

Oleme südamest tänulikud Väike-Maarjast pärit lauljatarile Eda-Ines Ettile, kes ilma pikemalt mõtlemata asus korraldama heategevuskontserti kiriku taastamise heaks. Koos oma ansambli, Ewert Sundja ja Bonzoga anti rahvale meeleolukas kontsert, millel osales ka president Toomas Hendrik Ilves abikaasaga.

Muusikapeoga kogunes kiriku toetuseks 40 000 krooni. Heategevuskontsert oli kena näide ühtekuuluvustundest, sellest, mida võib teha muusika ja muusikud. Sel õhtul jõudis meile, väikemaarjalastele, tõesti kohale: me teeme oma kiriku torni korda! Võtab aega, kui palju võtab, me ei jäta enne järele, kui kirikutorn taas kord endisel kujul üle puude latvade koju tulijale ja külalisele teed näitab.

Kiriku varasematele remontidele tagasi vaadates on mõte pühakoda korda tegema asuda tulnud ikka kohalikelt inimestelt.

Me jätkame sama innukalt: pöördume riigi ja fondide poole, sest kiriku taastamiseks vajalik summa – üle kahe miljoni krooni - ulatub kaugelt üle meie võimaluste.

Torm andis meile nii mõnedki õppetunnid, millele viitas ka president oma heategevuskontserdil peetud kõnes. Torm andis meile võimaluse olla hoolivamad, hoida rohkem kokku.

Igapäevased talgud

Torm on muutnud talgupäevad Väike-Maarjas igapäevaseks ettevõtmiseks. Meie oma vabatahtlikud käisid tormimurdu koristamas kalmistutel ja teistes kordategemist vajavates kohtades.

Hiljutiste talgutega muudeti läbitavaks Ebavere rajad. Teiegi oma abikäega sisendasite usku, et eesti rahvas ei käi ükskõikselt abivajajast mööda.

Me teeme korda oma kiriku. Me teeme korda teisedki majad ja paigad, mis tormis kahjustada said.

See on meie viis oma tegudega hoida inimestes kindlustunnet, et mis ka ei juhtuks, meie Väike-Maarja on igati elamiseks väärt maanurk. Siin on meie kodu.

Me hoiame oma kultuuritraditsioone ja rikkalikku kultuuripärandit, hoiame oma kogukonda.

Aitäh, head inimesed! Teie abiga saame tormikahjudest kiiremini üle!

Ei see tänu tuhaks jahtu,
ei me aitäh ajas kustu.
Sügavale südamesse
jäävad sädemed särama.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles