Naiste varjupaiga juht jäi kohtus süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Jeeriko.
MTÜ Jeeriko. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Juuli lõpul tunnistas Viru maakohus Angela Oldi süüdi mittetulundusühingu Jeeriko raha korduvas omastamises isiklikuks tarbeks.

Viru maakohtu otsuse järgi omastas Angela Olt rahalisi vahendeid ajavahemikus 1. jaanuarist 2008 kuni 28. veebruarini 2010 ligi 400 000 krooni ulatuses, kasutades MTÜ rahalisi vahendeid tasumiseks kaupade ja teenuste eest, mis ei ole seotud MTÜ Jeeriko sihipärase tegevusega.

Kohus mõistis Angela Oldile poolteist aastat tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga, samuti peab Olt maksma tagasi nimetatud summa.
Kohtuasja tõttu on Angela Olt tagasi astunud nii MTÜ Jeeriko juhatusest kui ka sotsiaaldemokraatlikust erakonnast, kuhu ta kuulus.

Haavatav sektor

Tapa vallavanema Alari Kirti initsiatiivil kohtus MTÜ Jeeriko juhatus hiljuti ja ühingule valiti uueks tegevjuhiks Jaan Lõõnik, kes teeb esmalt selgeks olukorra ning jätkab tegevust.

Vallavanem Alari Kirt ütles, et vallavalitus peab edaspidi tõhustama kontrolli nende mittetulundusühingute üle, kes saavad omavalitsuselt tegevustoetust märkimisväärses ulatuses.

“Valla eelmine juhtkond liigselt usaldas inimesi, ilmselt ei saa pimesi usaldada,” sõnas Kirt. “Maakeeli öeldes - varastati kõige nõrgemate tagant, kõige haavatumas sektoris üldse, see on eriti delikaatne ja hell teema,” lisas ta.

Uuele juhatusele on tehtud ettepanek vaadata üle järgmised rahataotlused selle kohtuotsuse valguses.

“Kohtuasi teeb mind väga nõutuks, et niisugune juhtum on aset leidnud,” ütles Tapa endine vallavanem Kuno Rooba. “See on kurb, sest sotsiaalvaldkonnas on inimestel läbipõlemise võimalus väga suur. Võimalik, et MTÜ juhatuse poole pealt on Angelale jäänud mingil hetkel tugi osutamata või teistpidi vajalik kontroll tegemata.”
Rooba rääkis, et MTÜ Jeeriko ei pakkunud oma teenused mitte ainult Tapa vallas, vaid Lääne-Virumaal ja Järvamaal, osales erinevates programmides ja rahastustes.

“Tegemist on ühe MTÜ-sisese asjaga, minu nägemusel on põhivastutus siiski juhatusel, kes on lasknud sellisel juhtimismudelil sündida,” arvas Rooba.

Lükkab ümber

Kuigi Angela Olt nõustus 27. juulil kohtus kokkuleppemenetlusega ja tunnistas oma süüd, samuti oli nõus talle määratud karistusega, kahetseb ta seda otsust nüüd.

“Läksin kokkuleppemenetlusele, sest ei tahtnud, et teised inimesed ja Jeeriko projektide tegevused minu pärast kannataksid,” märkis Olt, kelle kinnitusel kulus talle süüks pandud pea 400 000 krooni tegelikult siiski MTÜga seotud tegevustele.

Näiteks otsuses välja toodud tütre korteri arvete tasumine MTÜ raha eest on Angela Oldi ütlusel peitearve, mille eest tasuti naiste varjupaiga reaalsete korterite arveid. Tema sõnul oli see vajalik varjupaiga õige aadressi varjamiseks, et varjupaika vajavate naiste mehed oma naisi ei leiaks.

“Meie klientide seas on olnud ka politseinike naisi,” märkis Olt, põhjendamaks, miks isegi politsei ei peaks varjupaiga aadressi teadma.

MTÜ Jeeriko hallatava Viru naiste varjupaiga asutamise valis Lääne-Virumaa rahvas 2007. aasta teoks. Naiste varjupaiga patrooniks oli näitleja Ülle Lichtfeldt. Angela Olt kandideeris viimatistel kohalikel omavalitsuste valimistel sotsiaaldemokraatide nimekirjas Vinni vallas ja kogus 18 häält.

Jeeriko

  • MTÜ Jeeriko on tegutsenud alates 1996. aastast
  • Angela Olt on sellega seotud olnud viimased kuus aastat
  • 2007. aastal avati Viru naiste varjupaik

Pikemaid kommentaare kohtuotsusele ja intervjuud Angela Oldiga, kus ta avab juhtumi tagamaid, saab lugeda tänasest Virumaa Teataja paberväljaandest
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles