Juhtkiri: Diskussioonikoht

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kroonid.
Eesti kroonid. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Eesti Tööandjate Keskliit on välja töötanud manifesti aastateks 2011-2015, mida Ametiühingute Keskliidu juht Harri Taliga nimetas sotsiaalse vastutustundetuse manifestiks.


Kolm aastat tagasi tulid tööandjad välja manifestiga aastateks 2007-2011, kus mitmed seisukohad on praegustega samad.

Näiteks juba siis panid tööandjad ette tõsta üldist vanaduspensioniiga ning nentisid, et Eestis ei piisa kohalikest töötajatest töötu­rul tasakaalu saavutamiseks ja pidasid tähtsaks kutseharidussüsteemi arendamist.

Uues manifestis on olulisteks punktideks muuta kõrgharidus tasuliseks, vähendada ametnikke, tuua riiki võõrtöölisi ja tõsta pensioniiga 67. eluaastani.

Tuleb päri olla, et nii mit­meski valdkonnas saaks ametnikke vähendada, kuid paljudele jääb  arusaamatuks võõrtööliste sissetoomine ajal, mil Eestis on kümneid tuhandeid töötuid.

Rahvastik küll vananeb, kuid 67aastaselt pensionile jäämine kõlab utopistlikuna, sest suur osa prae­gustest töötegijatest ilmselt nii kaua ei elagi.

Statistikaameti andmetel on 2008. aastal sündinud poisslaste oodatav eluiga 68,7 aastat, seega saaksid praegu keskmiselt paariaastased poisid tööandjate kava kohaselt pensionipõlve nautida vaid pisut enam kui 20 kuud, samal aastal sündinud tüdrukud 12,5 aastat.

Kõrghariduse maksustamine on vajalik arutlusteema – ehk ei jäetaks siis naljalt kooli poo­leli. Teisalt katkestatakse õpingud just raha­nappuse tõttu.

Korralikult kaalutud stipendiumisüsteemi puhul oleks aga an­dekatel noortel võimalik oma varalisest sei­sust sõltumata saada kõrgharidus.

Igal juhul on manifesti positiivseks küljeks see, et välja toodud teemadel on vaja sisulist arutelu. Ja hea, kui signaal tuleb tööandjatelt, ilma nende osaluseta on raske toimivat haridussüsteemi luua, korrastada tööturgu.

Samas on oodatud ettepanekud ja analüüsid ka teistelt huvigruppidelt, teadlastelt, et tekiks tasakaalustatud tervikpilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles