Koolialgus nõuab kogukat kaugast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika

I klassi minevate laste koolitarbed lähevad maksma tuhandeid. Omavalitsused on vanematele toeks erineval moel – kes maksab ranitsatoetust, kes kingib õppetarbeid või toetab ainult raskustes peresid.


Rakvere linnas asuva Kontori ja Kooli A & O müüja Rita Olev rää­kis, et koolitarvetele kulutatav summa oleneb vanemate valikutest.

“On värvipliiatseid, mis maksavad 50 krooni, ja neid, mis 150.” Eriti käesõbralikud pastakad maksavad kuni 100 krooni. “Mõni on 1000 krooni kulutanud ainuüksi koolikotile,” lisas ta

“Umbes 500 krooniga peaks I klassi jaoks esmased vajaminevad asjad ikka kätte saama, aga kui kõik asjad osta, võib tuhat krooni täis ka saada,” sõnas ta.

Sellele lisanduvad veel spordiriided, jalatsid ja palju muud.

Raske aeg

Rakveres elav üksikema, kelle üks laps läheb I klassi, teine käib põhikooliastmes, ütles, et kooli algus tähendab temale suurt stressi.

Väikse lapsega kodus olev naine sai varem Rakvere linnalt rahalist toetust kooliasjade ostmiseks, nüüd peab ta kõigepealt ostma välja kauba ja viima tšekid linnavalitsusse.

“Selleks pean raha laenama ja praegu ju ei tea ka, mida ja kui palju neist kinni makstakse,” muretses ta.

Ühe lapse kooli saatmine läheb talle hinnanguliselt maks­ma 5000 krooni.

“Lapsed kasvavad kiiresti, näiteks vanemale lapsele pean kooli jaoks ostma neli paari jalanõusid, dressid nii sees kui väljas sportimiseks, ka koolikoti iga paari aasta tagant. Ei taha ju, et hakatakse kiusama ja tõukama, et sina oled vaesem,” ütles ta. Kirjatarvetele kulub sellest summast ligi 1000 krooni.

Kui kool algab, hakkavad koju tulema kirjad ekskursioonide ja teatriskäikude kohta, samuti alustavad huviringid, mis on kõik lisakulu.

“Kuidas ma jätan lapse ringi saatmata?” küsis ta.

Erinevad toetused

Omavalitsused on oma õpilaste toetamiseks valinud väga erinevad teed.

Rakvere vald toetab 2000 kroo­niga neid lapsi, kes lähevad valla koolidesse. Erand te­hakse vallavanem Aivar Aru­ja sõnul neile, kes ei saa koolibussi kasutada ning peavad minema kooli väljaspool valda.

Lapsi, kes lähevad mujale vaatamata sellele, et on võimalus kasutada omavalitsuse haldusalal olevat õppeasutust, toetab vald 1000 krooniga.

Nii Kadrina kui Haljala vald kingivad I klassi minejatele koo­litarvete komplekti. Haljala vallas anti 300 krooni maksnud komp­lektid enamikule üle juba lasteaia lõpupeol.

“Oleme pidanud aastaid vajalikuks anda mit­te raha, vaid koolitarbed,” ütles valla sotsiaaltöötaja Urve Vogt.

Ka Kadrinas saab iga I klassi mineja vallavanem Aivar Lankei sõnul 400-500 krooni maksva koolitarvete komplekti.

Selle sisust teavitati eelnevalt lapsevanemaid, et nad asjata raha ei kulutaks. Erandkorras antakse sel aastal komplekt neilegi, kes lähevad kooli väljaspool valda.

Toetamissüsteemi muutis sel aastal Kunda linn. Linnapea Allar Aroni sõnul mujale õppima minejaid ei toetata, välja ar­vatud juhul, kui Kundas sellist õppevormi ei ole.

“Näiteks venekeelset I klassi Kundas ei avata.”

Toetuse suurus on 1000 krooni.

Rakvere linnas on ranitsatoetus 1000 krooni, kuid see antakse talongi kujul, mille alusel saab kaheksast kauplusest koolitarbeid osta.

Rägavere vald maksab aga 500 krooni koolitoetust kõigile valla registris olevatele lastele kuni XII klassini.

Ranitsatoetust ei maksa Rakke, Tamsalu ja Väike-Maarja vald.

“Küll aga püüame aidata materiaalselt raskesse olukorda sattunud peresid,” lausus Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg.

Sama süsteem on Väike-Maarjas. “Toetame rahaliselt puudustkannatavate perede lapsi ja valla neid peresid, kus kooli läheb kolm ja enam last. Kokku on neid peresid, kellele anname kooliaasta alguse puhul rahalist toetust, 25,” kommenteeris vallavanem Urmas Tamm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles