Politsei otsib Laekvere valda uut konstaablit

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laekvere inimesed on mures avalikus kohas alkoholi pruukimise pärast.  Pilt on illustratiivne.
Laekvere inimesed on mures avalikus kohas alkoholi pruukimise pärast. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laekvere valla piirkonnakonstaabli Kauni Soone lahkumine teenistusest on kohalike inimeste hinnangul teinud kurikaelad julgemaks ja politseijaoskond otsib piirkonda korravalvurit.


Laekvere vallalehe toimetaja Tiiu Nitsar nentis väljaande augustinumbris, et valla endise konstaabli Kauni Soone lahkumisega on avalik kord alevikus silmanähtavalt muutunud. “Mehed jõid õlut kohe Aldari poe ukse all. Varem ei tulnud selline käitumine kõne allagi,” kirjutas ta toimetaja veerus.

Kolmapäeva ennelõunal pärast esimest koolipäeva Laekvere bussipeatuses istuvad noored rääkisid, et Kauni Soon keelas oma ametiajal alaealistel bussijaamas istumise ära, aga nüüd enam keeld ei kehti. Noorte hinnangul nad bussijaamas avalikku korda ei riku, kuid mõned siiski suitsetavad. “Suitsu tehakse, kuid alkoholi ei jooda,” ütles üks neist.

Noorte suvi

Konstaabli lahkumisele järgnenud avaliku korra halvenemist tunnistasid kahe Laekvere asula südames tegutseva kaupluse töötajad.

“Eks ta ole – kui kass läinud, siis hiirtel pidu,” sõnas Aldari poe müüja. Hiljuti olnud poe ees muruplatsil õllepudel ja mitu keelekastet vajavat inimest selle ümber.

A & O kaupluse töötaja hinnangul on viimasel ajal Laekverre rohkem pätte siginenud. Tema arust patustavad seaduste vastu just noored.

Laekvere vallavanem Aarne Laas ütles, et avaliku korra osas on tendents halvemuse poole. “Bussijaamas juuakse ja suitsetatakse, rollerijuhid kihutavad,” loetles ta puudusi.

Samas ei kiirustanud vallajuht olukorda üle dramatiseerima, sest piirkonnas käib politseipatrull. Samuti toimib veel ­endise konstaabli aastaid kestnud range tegevus ja enamik inimesi hoidub seadusi rikkumast.

“Eks noored läksid natuke õhku täis küll, kui konstaablit pole,” jätkas Laas. Tema andmetel liikusid pärast mundrikandja lahkumist internetiavarustes rõõmust rõkkavad kommentaarid, näiteks “see on meie suvi”.
 

Otsingud jätkuvad

Laekvere vallavanema teada tegeleb politsei Laekvere piirkonda konstaabli otsimisega.

Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda rääkis, et Kauni Soon oli aktiivne konstaabel ja elas kaupluse kõrval.

Maakonna politseijuht nõustus Laekvere kohalike inimeste tähelepanekutega avaliku korra halvenemisest, sest on vaks vahet, kas korda valvab sealsamas elav konstaabel või Rakket ja Laekveret teenindav politseinik, kes piirkonda külastab pisteliselt.

Kalda pidas oluliseks, et inimene oleks politseitööst huvitatud ja tahaks seda teha.  Ideaalvariandis võiks ta elada samas piirkonnas. “Kohatäidet ei ole mõtet panna,” sõnas ta ja lisas, et otsingud sobiva konstaabli leidmiseks Laekvere valda jätkuvad.

Kalda sõnul peetakse praegu politseipensionil oleva Kauni Soonega läbirääkimisi, et mees jätkaks avaliku korra jälgimist abipolitseinikuna.

Juunis rahuldas Ida prefektuur Kauni Sooni lahkumisavalduse ja lõpetas distsiplinaarjuurdluse noomitusega.

Distsiplinaarjuurdlus alustati seoses internetti riputatud videoga, kus Soon on koos alaealistega, kes pruukisid alkoholi. Samuti vaidleb ta 16aastase neiuga teemal, et kas too peab temaga tuppa tulema või mitte.

Juurdlus tuvastas, et Soon ei pruukinud koos alaealistega alkoholi, küll aga oli nendega lühikest aega samas seltskonnas.

Seega ei pannud politseinik toime õigusrikkumist, kuid prefektuur taunis tema vääritut käitumist.

Konstaabel

• Kauni Soon töötas korrakaitses 1988. aastast ja jäi tänavu suvel politseipensionile.
• Hea töö eest on ta pälvinud Teeneteristi III klassi, kaks medalit ning mitu preemiat ja tänukirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles