Rakke kooli endised õpetajad pöördusid politseisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alustatud kriminaalmenetlus peab selgitama, kas Rakke gümnaasiumis võltsiti õppenõukogu istungite protokolle.
Alustatud kriminaalmenetlus peab selgitama, kas Rakke gümnaasiumis võltsiti õppenõukogu istungite protokolle. Foto: Montaaž/Elmo Riig/Sakala

Rakke gümnaasiumi kolm pikaaegset õpetajat, kes kaotasid enne selle õppeaasta algust töö, tegid politseile avalduse õppenõukogu protokollide võimaliku võltsimise kohta.


Rakke gümnaasiumi endised õpetajad Meeli Kerem, Siiri Kanarbik ja Aime Veelmaa vabastati kooli direktori Nele Lavrikovi poolt ametist paragrahvi alusel, mis ütleb, et töötaja ei ole tööga pikema aja jooksul hakkama saanud.
Rakke gümnaasiumi pikaajalise huvijuhi ja emakeeleõpetaja Siiri Kanarbiku sõnul pöördusid õpetajad solvava paragrahvi tõttu töövaidluskomisjoni.

Alles vahetult enne töövaidluskomisjoni istungit said õpetajad Rakke gümnaasiumist saadetud materjalidega tutvuda. Neid tabas ebameeldiv üllatus, kui avastasid, et nende sobimatuse tõestamiseks on esitatud töövaidluskomisjonile protokolle, mis võivad olla võltsitud.
 

Ei ole koosolekul  kõlanud

Alates 1969. aastast Rakke gümnaasiumis käsitööõpetajana töötanud Aime Veelmaa ütles, et niisuguseid tsitaate, nagu on mitmes õppenõukogu protokollis kirjas, ei ole mitte kunagi õppenõukogu koosolekutel kõlanud. Veelmaa sõnul oli protokollidesse tehtud vahelekirjutusi, samuti oli seal päevakorrapunkte, mida tegelikult ei ole üldse arutatud.

Endise huvijuhi ja emakeeleõpetaja Siiri Kanarbiku hinnangul näitas juurdelisatud materjal lahkuma sunnitud õpe­tajaid väga halvas valguses.

Õppenõukogu protokollides noomib õppealajuhataja õpetajaid ning laseb neid paista pikaaegsete siseeskirjade rikkujatena. Protokollides on tehtud märkusi ka teiste õpetajate kohta.

Praeguseks on peaaegu kõik eelmisel õppeaastal Rakke gümnaasiumis töötanud praegused ja endised õpetajad,  õppealajuhataja Malle Lepp ning protokollija, kokku 21 inimest, andnud allkirja, et töövaidluskomisjonile esitatud õppenõukogu protokollides esitatu ei vasta tõele.

Tänavu aprillini Rakke gümnaasiumi juhtinud Andi Einaste sõnul pärinevad protokollid 2009. aasta 29. detsembrist ja tänavu 17. märtsist.
Einaste kinnitas, et õppenõukogude päevakorras ei olnud ühegi inimese personaalküsimust ning õppealajuhataja ei teinud kellelegi nimelisi märkusi. Kui ta protokollile alla kirjutas, oli seal kirjas ainult see, mida tegelikult arutati.

Siiri Kanarbik, Aime Veelmaa ja endine inglise keele õpetaja Meeli Kerem tegid politseile avalduse gümnaasiumi õppenõukogu protokollide võimaliku võltsimise kohta. Õpetajad viisid politseisse avalduse 30. augustil.

Riigiprokuratuuri avalike suhete osakonna nõunik Carol Merzin ütles, et korravalvurid alustasid krimi­naalme­netlust paragrahvi alusel, mis käsitleb dokumendi, pitsati või plangi võltsimist, mille alusel on võimalik omandada õigusi või vabaneda kohustustest. Kohus võib selle paragrahvi järgi süüdi mõistetut karistada rahalise karistuse või kuni aastase vangistusega.
Merzini sõnul kuriteos kahtlustatavaid veel ei ole.

Suur ehmatus

Lääne-Viru maavalitsuse ha­ridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Marge Lepik tunnistas, et tegu oli ikkagi tõsise ehmatusega. “Keegi ei tule selle peale, et õppenõukogu otsuseid võiks võltsida,” märkis ta.

Lepiku sõnul on erandlik seegi, et õppenõukogus arutatakse, kas õpetaja saab oma tööga hakkama või mitte.“See on tööandja ja töövõtja vaheline asi ja neid küsimusi lahendatakse arenguvestlustel ja käskkirjadega. Õppenõukogus võib töökorralduse kohta teha märkusi,” selgitas ta, et antud juhul oli protokollis õpetajaid nimeliselt mainitud.

Tänase seisuga ei saa maavalitsuse haridusosakond probleemi lahendamisse kuidagi sekkuda. “Meie ei saa riikliku järelevalvega sisse minna, sest tegu on töövaidlusküsimuse ja väidetavate võltsingutega, need teemad kuuluvad hoopis teiste ametkondade pädevusse,” lisas ta. Sarnast juhtumit Lepiku kinnitusel maakonnas varem olnud ei ole.

Rakke gümnaasiumi direktor Nele Lavrikov ütles, et tema ei oska õppenõukogu protokollide võimalikku võltsimist kommenteerida, sest need on toimunud enne tema ametisseastumist.
Rakke vallavanem Andrus Blok ütles, et avaldusega tegeleb politsei ning vallavalitsus ei ole juhtunuga seoses seisukohta võtnud. Tema sõnul arutatakse siiski järgmisel vallavalitsuse istungil, kas gümnaasiumis on vaja teostada järelevalvet. Rakke vallavolikogu opositsioonis olevad saadikud tõstatavad teema järgmisel volikogu istungil.

Kõik kolm õpetajat kutsuti kooli hoolekogu algatusel esmaspäeval toimunud lastevanemate koosolekule, kus neile avaldati lillede ja aplausiga tunnustust tehtud töö eest.

Rakke gümnaasium

• Esmaspäeval toimus lastevanemate üldkoosolek, kus osales vähemalt sada kooli saatuse pärast mures olevat inimest.
• Lastevanemate pahameeleks vallavalitsuse ja gümnaasiumi ehitaja esindajad rahvaga kohtuma ei tulnud.
• Vanematele teeb  muret gümnaasiumi renoveerimise venimine. Samuti valmistab paljudele meelehärmi armastatud õpetajate lahkumine koolist.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles