Avinurme komando lõpp mõjub Laekvere turvalisusele

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju. Pilt on illustratiivne.
Tulekahju. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kui Ida-Virumaal suletakse Avinurme päästekomando, siis vähendab see Laekvere omavalitsuse hinnangul valla turvalisust.


Laekvere vallavanem Aarne Laas ütles, et Avinurme päästekomando sulgemisel väheneb valla turvalisus, sest Avinurme pritsimehed jõuavad õnnetuse korral naabermaakonnast varem kohale kui Väike-Maarja päästjad.

“See on riigi üldine poliitika, et tuleb otsi kokku tõmmata,” kommenteeris Laekvere vallajuht Avinurme komando võimalikku sulgemist. Laasi sõnul oli ette teada ka Simuna komando sulgemine. Tema andmetel ei saatnud regionaalse häirekeskuse päästekorraldaja Simuna pritsimehi välja isegi siis, kui komando veel tegutses.

Tuki loputamine

Laekvere vallavanem Aarne Laas ei nõustu päästeteenistuse juhtkonna prioriteediga panustada elupäästevõimekusse. Ta küsis, et mida on siis enam päästa, kui Väike-Maarja pritsimehed poole tunni pärast Laekvere valda tulekahjule jõuavad. “See on rohkem tuki loputamine,” vastas ta ise.

“Meid päästab ainult kindlustus,” jätkas vallajuht. Teine võimalus on luua vabatahtlik tuletõrje, nagu seda tehti Simunas.

Vabatahtliku tuletõrje loomise otstarbekuses Laas kahtleb. Üheks põhjuseks on riigi rahastamine. Praegu võib riik vabatahtlike tegevuse toetamiseks küll raha anda, kuid kas see on nii ka kahe aasta pärast?

Laas tõi näite, et lasteaedade õpetajate palgad viidi riigi toel samale tasemele kooliõpetajate palkadega. Riik andis selleks raha ainult ühe aasta. Aga vald ei saa lasteaedade õpetajate palku enam vähendada, sest seadus seda ei luba.

Vabatahtlike pritsimeeste seltsi loomine ja riigiga lepingu sõlmimine on samuti küsitava väärtusega, sest pisku raha ei liigu nii kiiresti, nagu peaks. Laas tõi näite riigiga lepingu sõlmimisest omavalitsuse tasandil.

Kui vald täidab tühjaks jäänud tuletõrje veehoidla, siis suureks paisunud bürokraatia tõttu saadakse tehtud töö eest raha alles poole aasta pärast.

Laasi sõnul muretseb Laekvere vald ilmselt tuletõrjeautod ja hoiab neil mehed peal, kuid riigiga lepingut ei sõlmi.
Parem üks korralik

Ida-Eesti päästekeskuse direktor Ailar Holzmann tõdes, et päästealalt ära võetud raha on mõjutanud teenuse pakkumise mahtu.

Avinurme komandos on kuus inimest, mis tähendab, et septembris on komando seitse ööpäeva suletud. Kuuel ööpäeval on seal valves üks mees ja seitsmeteistkümnel ööpäeval kaks meest.

Holzmanni sõnul ei saa päästekomando nii toimida, et täna töötan, homme mitte. Seepärast tegi ta ettepaneku võtta Avinurme komandosse tööle 15 meest või see liita Iisaku komandoga.

Statistika järgi sõidab Avinurme komando välja 30-40 korda aastas. See näitab, et õnnetusi on suhteliselt vähe ja piirkond on kõrge turvalisusega.

Elupäästevõimekuseks ehk suitsusukeldumiseks on vaja vähemalt kolme meest. Eesti komandodest on see vaid pooltel. Lääne-Virumaal on elupäästevõimekus vaid Rakvere ja Väike-Maarja komandol. Isegi Tapa ja Kunda komandos on mõnikord valves vähem kui kolm meest. Nende elupäästevõimekuse tõstmine on üks eesmärke.

Vabatahtlikest pritsi­meestest rääkides rõhutas Holzmann ennetustööd, mis neile suurepäraselt sobiks.

Ennetustöö on väga oluline, sest sellega hoitakse mõni õnnetus ära. Tulekahjule sõites tegeldakse juba tagajärgedega.

Holzmanni hinnangul ei pööra paljud omavalitsusjuhid ennetustööle piisavalt tähelepanu.

Päästekomando

• Selle aasta 26. augusti seisuga on Avinurme päästekomando saanud 31 väljakutset.
• Lääne-Virumaal on Avinurme komando tänavu käinud seitsmel korral Laekvere vallas ja ühel korral Väike-Maarja vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles