Markilole tuli tähtis ettevõtlusauhind

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varasemalt ka poliitikas ja ühiskonnategevuses osalenud Urmas Laht on viimasel ajal pühendunud ainult oma põhiärile ja see on talle ka edu toonud.
Varasemalt ka poliitikas ja ühiskonnategevuses osalenud Urmas Laht on viimasel ajal pühendunud ainult oma põhiärile ja see on talle ka edu toonud. Foto: Egert Kamenik

Teisipäeva õhtul Estonia kontserdisaalis välja kuulutatud ettevõtlusauhinna saanute hulgas oli ka Markilo Lääne-Virumaalt.


Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) väljaantav ettevõtlusauhind läks tänavu Ericsson Eesti ASile ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu koostatavas Eesti ettevõtete konkurentsivõime edetabelis tuli esimeseks Tallink Grupp AS.

Lisaks kahele peaauhinna saajale kuulutati välja võitjad kuues auhinnakategoorias ning selgitati kõige konkurentsivõimelisemad ettevõtted kaheteistkümnel majandustegevusalal.

Konkurentsivõimelisim

Lääne-Viru- ja Jõgevamaal seakasvatusega tegelev Markilo OÜ osutus 2010. aastal konkurentsivõimelisimaks põllu- ja metsamajandusettevõtteks.

Markilo omanik Urmas Laht ütles, et see tunnustus tuli talle absoluutse üllatusena, ehkki 2009. aasta oli ettevõttele väga tulemuslik.

“Kui pronksiööga algas majanduses Vene poolega suheldes kriis, tuli ka meil palju kokku tõmmata. Tööle jääjatel me palganumbrit ei vähendanud, kuid tööd tuli juurde, see tõi kokkuvõttes edu,” rääkis Laht. Vene turuga suudeti kauplemine taastada 2008. aastal. Laht on tunnustuse eest tänulik oma kollektiivile ja osakondade juhtidele, kes suutsid inimesi raskel ajal motiveerida.

“Ju on õigel ajal õigeid otsuseid tehtud ja eks õnne pidi ka natuke olema,” võttis Laht edu kokku.

Kõik on võimalik

EASi juhatuse esimehe Ülari Alametsa sõnul on kõigi ettevõtlusauhinna nominentide tegevus tõenduseks, et ka praegusel ajal on võimalik edukas olla.

Konkursi “Ettevõtluse auhind” korraldamise eesmärk on riigipoolse tunnustuse jagamine Eesti edukatele ettevõtetele ja ettevõtlusteadlikkuse tõstmine. Auhinnakategooriate parimad valisid eri valdkondade eksperdid, peaauhinna võitja kõrgetasemeline žürii majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi juhtimisel.

2010. aasta konkurentsivõime edetabeli koostamisel osales kokku 342 Eesti ettevõtet, kellest vastavalt metoodikale kvalifitseerus lõpptabeli koostamisel 325. Edetabelis osalemine oli vabatahtlik.

Urmas Laht sai Lääne-Viru maavanemalt Einar Vallbaumilt läinud aastal eduka põllumehe tiitli ja Krediidiinfo tunnustas  firmat mullu sertifikaadiga AA - “väga hea”.

Urmas Laht on seakasvatajana murdnud elussigade ekspordiga Venemaale ning avanud idaturu ka teistele ettevõtjatele maakonnas ja mujal.

Markilo OÜ tegutseb 1993. aastast. Kui 2003. aastal oli ettevõtte aastakäive kuus miljonit krooni, siis 2009. aastal 62 miljonit.

Ettevõtlusauhinna nomi­nentide hulgas olid erinevates kategooriates ka Vihula Mõis ja Rakvere Lihakombinaat. Maavanem Einar Vallbaumi sõnul näitab see, et Lääne-Virumaal on majandustegevuseks soodne kliima.

Lisaks Markilole said majandustegevuste kaupa konkurentsivõimelisima ettevõtte auhinna: BLRT Grupp AS (tööstus ja energeetika), A. Le Coq AS (toiduainetööstus), Humana Sorteerimiskeskus OÜ (jaekaubandus), Mažeikiu Nafta Trading House OÜ (hulgikaubandus), DenEesti OÜ (turism), Riigi Kinnisvara AS (äriteenindus ja kinnisvara), AS Vopak E.O.S. (transport ja logistika), Merko Ehitus AS (ehitus), EMT AS (side, kommunikatsioon ja IT), If Eesti Kindlustus AS (finantsvahendus), AS G4S Eesti (teenindus), Rentest OÜ (väike- ja keskettevõte).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles