Toasoe võib talvel kallimaks minna

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige odavam oli eelmisel kütteperioodil toasoe Viru-Nigulas – umbes 750 krooni megavatttunni eest. Kõige kallim oli küte Viru-Nigulast kümmekonna kilomeetri kaugusel Uhtnas, kus tuli megavatttunni eest tasuda pea kaks korda enam.
Kõige odavam oli eelmisel kütteperioodil toasoe Viru-Nigulas – umbes 750 krooni megavatttunni eest. Kõige kallim oli küte Viru-Nigulast kümmekonna kilomeetri kaugusel Uhtnas, kus tuli megavatttunni eest tasuda pea kaks korda enam. Foto: Graafika

Mitmel pool võib tänavu sügisel sooja hind tõusta, seda eeskätt maagaasi kallinemise tõttu. Konkurentsiametile on mitu hinna tõstmise taotlust igal juhul esitatud.


Rakveres tuleb praegu toasooja megavatttunni (MWh) eest maksta 933,16 krooni, talvel võib aga hind tõusta, sest ASi Rakvere Soojus direktori Sven Trofimovi sõnul on taotlus hinna tõstmiseks konkurentsiametile esitatud.

“Maagaasi hind on tõusnud, eks kütte hind pea ka tõusma,” järeldas Trofimov, kelle sõnul kehtib praegune kütte hinnavalem 1. novembrini, seejärel läheb Rakvere Soojuse ­hinnakujundus aga konku­rent­si­ameti kontrolli alla.

Gaasi hind määrab

Kunda linnapea Allar Aron ütles, et ka Kunda toasooja hind on konkurentsiametis kooskõlastamisel. “Kütused kallinevad, aga samas on meil kahel viimasel suvel soojatorusid vahetatud ja see peaks omakorda mõningat kokkuhoidu andma,” arvas linnapea.

Kundas tuleb praegu toasooja MWh eest Fortum Termestile maksta 1044,36 krooni.

Tamsalus maksab soojus 931 krooni MWh. Tamsalu ­Kalori juhataja Neeme Malva hinnangul on nende toodetud toasooja hind paljudes Eestimaa paikades kehtestatuga ­võrreldes üks madalamaid. “2008. aastast pole me sooja hinda kergitanud ja ei plaani seda teha ka alanud kütteperioodil,” märkis Malva.

Väike-Maarja abivallavanem Kaarel Moisa kommenteeris, et toasooja hind valla asulates on erinev.

Triigis, kus soojust toodab valla halduses olev katlamaja, on hind 833 krooni MWh eest. “See hind on püsinud poolteist aastat ja plaanis ei ole toasooja maksumust tõsta,” kinnitas Moisa.

Vaos, kus tegutseb kohalik soojatootja, on MWh hind 1020 krooni. Väike-Maarjas on toasooja hinnaks 909 krooni MWh ja sooja toodab Fortum Termest AS.

“Poolteist kuud tagasi oli For­tum Ter­mesti esindajatega juttu soo­ja­hindadest. Maagaasist soojust tootval ettevõttel ei olnud plaanis hindu tõsta, kuid firma tegevus sõltub maagaasi maksumusest maa­ilma­turul ja siin on ras­ke pi­kemaid prognoose teha,” selgitas Moisa.

Kadrina vallavanem Aivar Lankei rääkis, et valla kontrolli all on ainult Kadrina katlamaja. Küttehind on seal jäänud eelmise kütt­e­perioodiga võrreldes samaks ehk tarbijal tuleb megavatttunni eest tasuda 1063,2 krooni. Lankei kinnitusel lähitulevikus küttehinna tõusu ega langust ei ole ette näha.

Tapa linnas maksab toasooja MWh 890 krooni, Laekveres 1009 krooni, Vinni-Pajusti piirkonnas 1140 krooni ja Roelas 900 krooni.

Erinevad alused

Haljala vallas on toasoojale kehtestatud väga kõrge piirhind – 1560 krooni MWh eest, kuid vallavanem Leo Aadeli sõnul on reaalne hind viimasel ajal jäänud tuhande krooni kanti.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev ei osanud öelda, milliseks uuel kütteperioodil hinnad kujuneda võivad. Sõmerul on sooja piirhind praegu 988 krooni MWh ja Näpil 886 krooni MWh.

Viru-Nigula ja Rakke vallas megavatttundidega ei opereerita, seal on soojaarvete tasumise alused pisut teistsugused.

Rakke abivallavanem Guido Kraav ütles, et Rakkes tuleb toasooja eest maksta 13,2 krooni põrandapinna ruutmeetri eest. “Seda ühte moodi nii eraisikutel kui asutustel,” lisas Kraav.

Viru-Nigulas ei maksta aga mitte ruumide põrandapinna, vaid kubatuuri järgi ja ühe kuupmeetri eest tuleb maksta 4,2 krooni.

Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs selgitas, et kubatuuri järgi arvestamine on  pindalapõhisest õiglasem, ja tõi näiteks, et nii ei pea korterite elanikud kinni maksma oluliselt kõrgemate ruumide, kas või näiteks spordihoone soojaarveid.

“Kui meie hind megavatttunnile ümber arvestada, on see umbkaudu 750 krooni ühe megavatttunni eest,” täpsustas Veitsurs.

Kõige kallim oli eelmisel kütteperioodil toasoe Uhtnas, kus keskkütet tarbivad vaid kool, lasteaed ja hooldekodu. Seal tuli megavatttunni eest keskmiselt välja käia üle 1400 krooni.

Fortum Termesti asemel kütab Uhtnas nüüd SW Energia, kellega lepingut veel allkirjastatud ei ole, kuid Sõmeru abivallavanema Viktor Häni­neni sõnul peaks uus hind jääma alla 1000 krooni megavatttunni eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles