Rakke vallavalitsus eksib seaduse vastu

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldekodusse paigutamine on väga isiklik info, mida vallalehes avaldama ei peaks.
Hooldekodusse paigutamine on väga isiklik info, mida vallalehes avaldama ei peaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rakke vallaleht Rakke Kaja on juba pikemat aega avalikustanud hooldekodusse paigutatavate isikute nimesid, mis andmekaitse inspektsiooni hinnangul on seadusvastane.


Rakke vallalehes Rakke Kaja ilmuvas rubriigis “Vallavalitsuse istung” ilmuvad pidevalt teated inimeste hooldekodusse paigutamise, hooldekodust välja arvamise ja nende üle eestkoste seadmise või selle lõpetamise kohta.

Andmekaitse inspektsiooni hinnangul on inimeste nimede avaldamine antud kontekstis seadusvastane.

Avalik huvi puudub

Delikaatsete isikuandmete loetelu annab isikuandmete kaitse seaduse § 4 lg 2, mis teiste hulgas toob välja, et delikaatsete isikuandmete hulka kuuluvad andmed terviseseisundi või puude kohta.

“Avahooldekeskusest välja arvamise ning sinna suunamise faktist enesest ei ole võimalik saada teavet isiku terviseseisundi või puude kohta, mistõttu ei saa selliseid andmeid pidada delikaatseteks isikuandmeteks seaduse tähenduses,” rääkis andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõunik Stiina Liivrand.

“Küll aga on avaldatud isiku andmeid, ja üldreegel isikuandmete avaldamise kohta näeb ette, et seda tehakse isiku nõusolekul, kui seadus ei sätesta teisiti,” lisas ta.

Liivrand selgitas, et isikuandmete kaitse seaduse § 11 lg 2 kohaselt võib isikuandmeid ilma andmesubjekti nõusolekuta ajakirjanduslikul eesmärgil töödelda ja avalikustada meedias, kui selleks on ülekaalukas avalik huvi ning see on kooskõlas ajakirjanduseetika põhimõtetega.

“Andmekaitse inspektsiooni hinnangul ei ole selliseks andmete avaldamiseks ülekaalukat avalikku huvi,” lausus Stiina Liivrand.

Avaliku tea­be seadusest (§35 lg 1 p 14) tuleneb, et teabevaldaja on kohustatud tunnistama asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud teabeks teabe sotsiaalabi või sotsiaalteenuste osutamise taotlemise kohta.

“Lisaks - isikuandmete kaitse seadus näeb ette, et andmetöötlejal on kohustus järgida eesmärgikohasuse ja minimaalsuse põhimõtteid. Kui sellise teabe avaldamise eesmärk on anda ülevaade valla raha kasutamisest, siis oleks piisanud isikute arvust, kelle suhtes on tehtud sotsiaalhoolekande muudatusi. Samuti ei ole järgitud minimaalsuse põhimõtet,” kõneles Liivrand.

Rakke Kaja toimetaja Annika Aasa, kes põhikohaga on ametis hoopis Sõmeru vallavalitsuses, rääkis, et saab materjali avaldamiseks vallavalitsuselt.


Pole pahatahtlik

Rakke vallavanem Andrus Blok oli üllatunud, et vallavalitsus andmeid avaldades seadust rikub, ja lubas asja üle vaadata ning vastavad korrektuurid teha. “Igal juhul tänu informeerimast,” lausus vallavanem.

Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu (VIROL) juhataja Mihkel Juhkami ütles, et tegemist on juriidilise probleemiga, mis VIROLisse otseselt ei puutu.

“Aga loomulikult tuleb asjast rääkida ja infot vahetada, usun, et tõstatame VIROLis teema, et kust ja miks isikuandmete puhul piirid lähevad,” rääkis Juhkami, kes ei uskunud, et Rakke vallavalitsus on inimeste nimesid pahatahtlikkusest avalikustanud. “Pigem ikka teadmatusest,” oli ta veendunud.

VIROLi juhataja oli nõus andmekaitse inspektsiooni seisukohaga, et piisaks hooldekodusse paigutatud inimeste arvust, aga lisada võiks ka hooldekodu nime (mida Rakke vallavalitsus ongi teinud – toim.) ja ka koha maksumuse.

Seadused

• Inimeste eraelu puudutavate andmete avalikustamist reguleerivad isikuandmete kaitse seadus ja avaliku teabe seadus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles