Kunda linn lõpetab muruniitmise hanked

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kundas kallineb küttehind.
Kundas kallineb küttehind. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kunda linnavolikogu ei ole rahul linna haljasalade hooldamisega ja võttis vastu otsuse, et tulevikus lõpetatakse haljastusalaste riigihangete korraldamine ja selle tööga hakkab tegelema Kunda majanduskeskus.


Kunda linnapea Allar Aron rääkis, et sel suvel oli Kundas mitmel korral probleeme haljasalade niitmisega. “Igasugused hanked peame tegema riigihangete seaduse järgi ja lõpuks oleme hädas selle kõige odavama pakkujaga,” kurtis Aron.

“Riigihangete seaduse alusel teenuse ostmine on ikka üks rist ja viletsus,” lisas ta.

Saab ise hakkama

Nii otsustatigi Kundas, et vähehaaval võetakse haljasalade hooldamine enda kätte, mis tähendab, et tööd hakkab tegema Kunda linnavalituse allasutus Kunda majanduskeskus.

Teatud teenuste puhul kuulutatakse tänavu küll veel kolmeaastane hange välja, aga linnapea lubas, et kolme aasta pärast võtab majanduskeskus haljasalade hooldamise täies mahus üle.

Allar Aron rääkis, et tehtud arvestuste kohaselt ei ole suurt vahet, kas teenust osutab hanke võitja või teeb seda linnaasutus. “Tööjõukulule ei lisandu käibemaksu, kokkuhoidu saab kasumi arvelt,” nimetas linnapea.

Samas otsustas Kunda linnavolikogu kuulutada välja riigihanke haljasalade hooldamiseks vajaliku tehnika liisimiseks. “Aga see jääb pärast meile,” lisas Aron.

Selles, et majanduskeskus haljasalade hooldamisega hakkama saab, Allar Aron ei kahtle. “Tänavu juba andsime mõned kohad majanduskeskusele hooldada, rannas oli küll suve alguses probleeme, aga seda strateegilise valearvestuse tõttu,” lausus linnapea ja selgitas, et randa koristama oleks tulnud saata juba õpilasmaleva esimene, aga mitte alles teine vahetus.

“Kindlasti andis saadud kogemus meile julgust asi suuremalt ette võtta,” ütles Kunda linnapea.

Rakvere on skeptiline

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev kundalaste ettevõtmisse eriti entusiastlikult ei suhtu.

“Kokkuhoidu ma ei usu sealt sündivat ja mõistlikum on asi spetsialistidele jätta,” ütles ta.

Suurkaev meenutas oma Kadrinas töötamise ajast, et sealne vallale kuulunud ettevõte Kadrina Kommunaal ei võitnud hankeid, sest eraettevõtted suutsid odavamat hinda pakkuda.

“Ja eks neid miinuseid on teisigi,” lisas Suurkaev, kes tõi näiteks, et probleeme võib tekkida töötajate asendamisel või kas või sellest, et ise tuleb enda tegemiste üle valvata.

Rakveres on haljasalade hooldus abilinnapea sõnul jagatud pakettideks ja nii tegeleb sellega neli firmat. “Eks probleeme on ikka olnud, aga koostöö on meil nendega olnud konstruktiivne ja keskeltläbi päris rahuldav,” kõneles Suurkaev.

Tamsalu vallavanema Toomas Uudebergi sõnul hooldab Tamsalus haljasalasid valla allasutus ja seni on tööga hakkama saadud. “Eks hanke puhul sõltub palju sellest, kui arusaaja partner on,” ütles Uudeberg, kelle arvates on riigihangete seadus praegusel kujul vananenud ja vajab hädasti muutmist.

• Majanduskeskuse tegevuse eesmärk on tagada linnavarade otstarbekas kasutamine, linnaasutuste varustamine töö ja tegevuse korraldamiseks vajalike ruumide ja vahenditega, linnamajanduse valdkonda puudutavate küsimuste kiire lahendamine ja arendamine.

• Majanduskeskuse põhiülesanne on vähendada linnaasutuste juhtide koormust majandusega tegelemise võrra, kiirendada linnamajanduse valdkonnas vajalike pisiremontide teostamist ja majandusvaldkonna arendamist.
Allikas: Kunda majanduskeskuse põhimäärus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles