Süttinud elektrituulik purskas tuld

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile olid tuulikute hooldusfirma töötajad varakult platsis, et põlengus kannatada saanud voolutootjaga edasi toimetada. Sõltuvalt omaniku otsusest.
Eile olid tuulikute hooldusfirma töötajad varakult platsis, et põlengus kannatada saanud voolutootjaga edasi toimetada. Sõltuvalt omaniku otsusest. Foto: Marianne Loorents

Kolmapäeva hilisõhtul süttis Viru-Nigula vallas Tüükri külas tuulegeneraator, mis omakorda süütas kulu Tallinna–Narva maantee ääres.

Elektrituuliku läheduses elav Urmas Palk rääkis, et põleng paistis tema majani. “Tuld nagu sadas alla,” sõnas ta ja lisas, et ilmselt võisid elektrigeneraatoris olla plastist ja alumiiniumist detailid, mis kuumenedes sulasid ja sajuefekti tekitasid.

“Kartsin, kas tulevad tiivad ka alla, aga ei tulnud,” jätkas Palk, kelle sõnul päästjad 90 meetri kõrgusele põlengukoldele ligi ei pääsenud ja tegelesid maapealse põlemisega.

Sündmuskoha vaatlus näitas, et põlevad tuulegeneraatori tükid on lennanud üle maantee põllule tuulikust umbes 400 meetri kaugusele.

Tulekahju kustutamiseks sulges politsei maantee liiklusele ja suunas sõidukid ümber Viru-Nigula ja Kalvi kaudu.

Häirekeskusele teatati tulekahjust kolmapäeval kell 23.22. Põlesid 90 meetri kõrgusel asuvad tuulegeneraatori seadmed ning lendlevatest põlevatest seadmetükkidest ja sädemetest süttis kahel pool maanteed kulu. Päästjad kustutasid kulu ning tagasid valve maastiku võimaliku uuesti süttimise avastamiseks. Sündmuskohalt lahkusid päästjad kell 3.37.

Viru-Nigula tuuleparki haldava aktsiaseltsi Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul sai põleng esialgse info kohaselt alguse lisaseadmete juhtimiskilbist, kuid uurimine annab täpse vastuse.

Põlengu põhjuseid uurivad nii tuuliku omaniku esindajad, hooldus- ja kindlustusfirma kui ka päästeamet.

Martin Kruus sõnas, et kuna tegemist on erakordse juhtumiga, siis ei oska ta prognoosida, kui kaua selguse saabumine aega võtab. “Kahjuks tuleb elektriseadmetes põlenguid ette, ja kuigi tuulikutes üliharva, siis eile [üleile – toim.] ühes meie tuulikus selline õnnetu juhtum aset leidis. Kindlasti teeme järeldusi ka tuleviku jaoks, kuidas selliseid juhtumeid vältida,” kommenteeris Kruus.

Kohe seisati ka kõik teised Viru-Nigula tuulepargi tuulegeneraatorid ja eile alustati nende kontrollimist. “Kontroll käib, kui oleme sellega ühele poole saanud, siis otsustame, millal tuulikud tööle hakkavad,” sõnas ettevõtte Nelja Energia juht ning lisas, et seni ei ole midagi negatiivset avastatud.

Igaks juhuks kontrollib ettevõte ka kõiki teisi oma tuuleparke, kus on samalaadsed tuulegeneraatorid.

Viru-Nigula vallas elav ettevõtja, kunagine kauaaegne volikogu esimees Ain Tiivas leidis, et tuuleenergia tootmisesse tuleks suhtuda nagu igasugusesse muusse ettevõtlusesse. “Eks me kuuleme ju ka tulekahjudest saekaatrites või elektritraatide põlengutest, ma arvan, et tuulikuõnnetust ei tohiks näha muudest juhtumitest erilisema ega suuremana,” rääkis Ain Tiivas, kes sai põlengust teada eile ajakirjanduse vahendusel.

2007. aastal, kui Tüükri külla tuulepark rajati, oli Ain Tiivas Viru-Nigula vallavolikogu esimees. Ta ütles, et rahvas suhtus tulevasse tuuleparki erinevalt: oli neid, kes olid väga mures ja vastu, aga samuti neid, kes suhtusid asja rahulikult ja nägid ka positiivseid külgi. “Seda, et tuulik põlema võiks minna, ei arvatudki, pigem oldi ikka hirmul müra pärast,” kõneles Tiivas.

Tugev tuul ei pillutanud mitte ainult põleva tuuliku tükke laiali, vaid näiteks “kinkis” ühele naisele kasvuhoone. Roela elanik Jane Paberit rääkis, et märkas ilmselt tugeva tuule tõttu rändama läinud kasvuhoonet oma krundi piiril eile hommikul.

“Korralik kasvuhoone on, näeb suisa uus välja ja isegi metallkarkass on olemas,” ütles kasvuhoone leidja.

Kolmapäeval puhunud tugev tuul Jane Paberiti teadmisel muid suuremaid kahjusid Roela piirkonnas ei tekitanud, küll aga kippusid rändama minema koduhoovis olnud lahtised esemed.

Kolmapäeval käisid päästjad koristamas tugeva tuule tõttu teedele langenud puid kuuel korral.

Kaks korda tuli pritsimeestel eemaldada sõiduteele langenud puu Sõmeru vallas: Rahkla ja Muru külas. Rakvere vallas langes puu teele Karivärava külas, Väike-Maarja vallas Ärina külas, Vinni vallas Palasi külas ja Tapa vallas Jootme külas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles