Suur loodusüritus tõi metsasõbrad Oandule

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed said laupäeval lisaks meisterdamisele ja muudele põnevatele ettevõtmistele läbida hundiretke, mis on kujunenud Oandu looduskeskuse üheks tõmbenumbriks.
Lapsed said laupäeval lisaks meisterdamisele ja muudele põnevatele ettevõtmistele läbida hundiretke, mis on kujunenud Oandu looduskeskuse üheks tõmbenumbriks. Foto: Jüri Pere

Laupäeval toimus Lahemaa rahvuspargis Oandul mitmekülgset tegevust pakkuv loodus- ja muusikaüritus, kuhu kogunes metsasõpru üle Eesti.


Laupäevane üritus tutvustas Lahemaa matkaradu, kauneid paiku ning Oandu looduskeskust.

Retked viisid metsaradadele ja mere äärde, samuti sai vaadata näitusi ja filme loodusest ning endisaja metsatööst, osaleda töötubades ning kuulata kontserti, kus astusid üles Riho Sibul, Jaak Tuksam, UMA ning Bonzo.

Üle tuhande inimese

Ettevõtmise ühe kohapealse korraldaja, Oandu looduskeskuse juhi Tiina Neljandiku sõnul osales tasuta üritustel kokku üle tuhande inimese kogu Eestist. Mitmest paigast - Rakverest, Pärnust, Viljandist, Tartust ja Tallinnast - sõidutasid inimesed kohale eribussid.

Neljandik ütles, et sedavõrd suurt hulka huvilisi ei ole Oandul varem olnudki. “Kui üle-eelmisel aastal toimus Oandul RMK perepäev, oli osalejaid umbes poole vähem,” lausus ta. Tiina Neljandiku sõnul oli rõõmustav, et inimesed olid tõesti pakutavast huvitatud.

“Inimeste arvukus üritust kuidagi ei häirinud, sest hajutasime nad mitmesse kohta laiali,” lisas ta.

Kõige aktiivsemalt matkasid inimesed Oandu-Altja-Oandu matkarajal. “See on tähistatud ning inimesed said ise ilma giidita ringi vaadata,” ütles Neljandik.

Eribussid viisid rahva kolmel korral külla Sagadi metsakeskusesse ja neljal retkele Lahemaa südamesse, muu hulgas väisati Ilumäe külamuuseumi ning Lahemaa teabepunkti Palmses, samuti sealset parki ja Kloostrikive.

Põnevad töötoad

Väga aktiivne tegevus toimus töö- ja õpitubades, mis paiknesid nii looduskeskuses, selle ümbruses kui ka metsas.

Näiteks meisterdati männikoortest paadikesi, mida sai metsasihil vannis ujutada või võtta mere äärde, valmistati ilusaid roosikimpe puulehtedest ja tehti puukettast metsamedaleid, mere äärest korjatud kividest ehteid ja pihlakamarjadest keesid.

Eriti köitis inimesi aga Mereandide Leiubüroo ehk meretarkade telk Altjal. “Seal sai uurida, milliseid kive, vetikaid ja toekarpe siin leidub. Lapsed korjasid mere ääres hoolega kive ja teokarpe,” rääkis Neljandik.

Ene Riiberg, üks meretarkadest, kes tegutseb Oandul programmide juhendaja ja giidina, rääkis, et rahva huvi oli tõesti ääretult suur ning ka tegijatel endal oli põnev.

“Olime meretelgis kahekesi praktikant  Kristina  Bau­miga. Tegime eeltööd ning korjasime nii palju kive, taimi ja teo­karpe kui võimalik,” kõneles ta.

Ene Riibergi sõnul oli talle endalegi üllatusi: näiteks sai ta teada, et Läänemeres elutseb vaid nelja liiki merekarpe.
“Inimeste jaoks oli näiteks see üllatav, et on olemas ka söödavad merekarbid,” tõi ta näite.

Kui enamiku aja oli rahvas hajutatud, siis kontserdi ajaks saadi Oandu looduskeskuse õuel kokku.

Teiste seas üles astunud Bonzo ütles, et värskes õhus esinemine on alati meeldiv. “Üritus oli vaatamata suhteliselt kehvale ilmale tore,” lausus muusik ja lisas, et õnneks kontserdi ajal lausvihma ei sadanud.

Bonzo sõnas, et matkarajale ta küll ei jõudnud, kuid kontserdipaik Oandu looduskeskuse juures on ääretult ilus. “Ma pole varem seal kunagi käinudki,” tunnistas ta.
Ürituse korraldas RMK loodushoiu osakond.

SARI

• Looduskaitse sajandale aastapäevale pühendatud suurüritused said alguse kevadel Soomaa rahvuspargist ning jõuavad kõigisse Eesti rahvusparkidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles