Rakvere tahab palgata kalmistuvahi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus võib Rakvere kalmistutel toimuvat hakata koordineerima linnavalitsuse palgal olev kalmistuvaht.
Tulevikus võib Rakvere kalmistutel toimuvat hakata koordineerima linnavalitsuse palgal olev kalmistuvaht. Foto: Arvet Mägi

Rakvere linnavalitsuses on juba mitu kuud küpsenud plaan luua linnavalitsuse juurde kalmistuvahi ametikoht ja lõpetada leping eraettevõttega, kes peab registrit ja annab kasutusse hauaplatse.


Rakvere linnavalitsuse haljastusinsener Anu Kivi rääkis, et 30. novembril saavad läbi Rakvere kalmistute hooldamise ning andmebaaside pidamise ja hauaplatside kasutusse andmise lepingud ja välja on vaja kuulutada uus hange.

“Linnavalitsuse ettepanek on igal juhul hoida hooldus ja andmebaasid lahus, alternatiividena on kõne all kahe erineva hanke väljakuulutamine või siis linna kalmistuvahi ametikoha loomine,” kõneles Kivi.

Kallutatud tegevus

Kalmistuvahi töö oleks hauaplatside kasutusse andmine, andmebaasi pidamine, suhtlemine matusekorraldajatega ja järelevalve kalmistute heakorra üle.

Rakvere linnas asuvad linnakalmistu ja Pauluse kalmistu; Tõrma kalmistule, mis asub Rakvere vallas, kalmistuvahi tööpiirkond ei laieneks.

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev ütles, et linnavalitsuse poole on päris mitmel korral pöördutud seoses probleemidega hauaplatsi saamisel või konfliktidega, mis on kerkinud matustega seonduvalt.

“Kui oleme küsinud kirjalikku avaldust, siis on aga asi sinnapaika jäänud, nii et sisuliselt on tegemist vaid anonüümsete avaldustega,” lisas Suurkaev.

Rakvere linnavolikogu majanduskomisjoni esimees Rainer Miltop oli seda meelt, et valdkond vajab põhjalikumat järelevalvet.

“Fakte küll laual ei ole, aga matusekorralduses on tegevus kallutatud,” nentis Miltop.

Praegu on mõlemad lepingud Rakvere Linnahoolduse OÜ käes, kusjuures samale firmale kuuluvad Rakveres tegutsevad matusebürood Viru Matuseteenused ja Fonus.

“Ausa konkurentsi tagamiseks oleks õige linna ametikoha loomine,” arvas majanduskomisjoni liige Valeri Vaselenko, kes tundis ka huvi, kui kaua on hauaplatside jagamine olnud Rakvere Linnahoolduse käes.

“Aegade algusest,” oli linnavalitsuse haljastusinseneri Anu Kivi vastus lühike ja konkreetne.

Kivi rõhutas, et linnaametniku palkamine võimaldaks ka senisest paremat järelevalvet heakorra üle kalmistutel.

Ain Suurkaevu sõnul ei ole olulist vahet, kas palgata kalmistuvaht või osta teenust lepinguga sisse.

“Kalmistuvahi ametisse võtmine on esialgsete arvestuste kohaselt aastas 6000 krooni võrra soodsam, aga me ei ole arvestanud, mis saab siis, kui inimene näiteks haigestub,” rääkis Suurkaev.

Kalmistuvahi jaoks leiaks tööruumi linnale kuuluvast Rahu hallist, mis on lähedal nii linnakalmistule kui ka Pauluse kalmistule.

Konkurentsieelis

Rakvere linnavolikogu majanduskomisjon oli ühel meelel, et linnavalitsus peaks kalmistuvahi tööle võtma, lõpliku otsuse selles küsimuses langetab aga linnavolikogu.

Matuseteenused AR OÜ omanik Aare Rohumets pidas ideed, et linnas on üks inimene, kes hoiab kalmistutel silma peal, väga heaks, sest see muudab tema hinnangul olukorra turul märksa selgemaks.

“Nii ta peabki olema. Ka teistes omavalitsustes ei tee seda tööd matusebürood,” viitas ta sellele, et seni Rakvere kalmistuid hooldanud firma on matustebüroode omanik.

Rakvere Linnahoolduse allfirma ostis 2007. aastal ära OÜ Viru Matuseteenused ja omandas sellega sisuliselt kaks kolmandikku turust.

Senine olukord on matusebüroode vahel tekitanud pingeid.
“See annab võimaluse inimesi mõjutada,” on Rohumetsa sõnul niisuguseid juhtumeid ette tulnud, kuid sisuliselt on tegu ebaausa konkurentsieelisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles