Piiritustööstus annab rukkikasvatajatele kindlust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere piiritustehas.
Rakvere piiritustehas. Foto: Vello Taimre

Kui möödunud aasta sügisel oli rukkikasvatajatel suur probleem, kellele saak müüa, siis tänavu on see mure murtud, sest pärast pikemat pausi tööd alustanud Rakvere piiritustehas ostab talunikelt nii rukist kui ka muud teravilja.

Virumaa Põllumeeste Liidu juhatuse esimees Ülo Niisuke ütles, et põllumeestel on heameel, et ettevõtlikud ärimehed suutsid tööle rakendada Rakvere piiritustehase.

“Tehase tööle rakendamine võimaldas realiseerida mulluse saagi ja näha selget perspektiivi aastateks, kui ilmastik ei ole soodne kõrgekvaliteedilise toiduvilja tootmiseks,” sõnas Niisuke.

Heitlik teraviljaturg

Ülo Niisuke kõneles, et suurematel pindadel kasvatab teravilja maakonnas 300 ettevõtjat.

“Kahjuks kõigub rukkipõldude pindala aastate lõikes väga suures ulatuses, põhjuseks kokkuostuhindade suur kõikumine,” ütles ta.

Ülo Niisuke tõi näite, et kui 2008. aastal kasvatati rukist 1361 hektaril, siis möödunud aastal külvati 1000 hektarit enam.

“Vahel on risk ka õigustatud, sest ootamatult on kokkuostuhinnad üle kahe korra tõusnud. Teisalt on aga lepingud, milles hind fikseeriti kevadel ja mis ei ole nii kõrge kui hind momendil,” selgitas ta.

Niisuke rääkis, et maakonnas kasvatatakse enam talinisu, mis on saagikam. Kui 2008. aastal oli talinisu all 5223 hektarit, siis 2009. aastal ehk 2010. aasta lõikuseks 7393 hektarit. 2009. aastal oli maakonnas rukki saagikus 2256 kilogrammi hektarilt, talinisul 3375 kilogrammi.

“Taliviljad moodustavad ühe neljandiku teravilja pindalast. Taliviljade suure osatähtsuse tingib ka nitraaditundlik ala, millest peab kolmkümmend protsenti olema kaetud kultuuridega talveperioodil,” selgitas Niisuke.

Põllumeeste juht kõneles, et Venemaa ikalduse tõttu keerukas teraviljaturu olukord on tänavu Euroopa teraviljahindu oluliselt tõstnud - nisutonnist küsitakse 3500 krooni.

“Olukorda kasutavad ka ebaausad äritsejad börsidel, põllumajandustootja nii kõrget hinda ei saa. Põllumehed peavad läbirääkimisi Rakvere piiritustehasega rukki ja nisu müügiks mõlemale sobivate hindadega. Soodne on olukord neile, kes ei suutnud kasvatada toiduvilja, kuid teravili sobib suurepäraselt piirituse tootmiseks,” kommenteeris Niisuke.

Kindlustunne kasvab

Estonian Spirit Rakvere piiritustehase tegevjuhi Arno Kanguri sõnul on teravilja kokkuost kulgenud rahuldavalt. “Piiritustehase näol on põllumehel tegemist partneriga, kellele madalama kvaliteediga vili maha müüa, ja seda võimalust on ka kasutatud. Praegu on meil vilja piirituse tootmiseks kuu jagu ja lähiajal on kavatsus kokku osta kogu see teravili, mis mingil põhjusel toiduteraviljaks pole sobinud,” kõneles Arno Kangur.

Esmajärjekorras ollakse huvitatud rukki kokkuostust, kuid ostetakse ka nisu, tritikut ja otra. Arno Kangur lisas, et tänavu on põllumehel läinud hästi, sest madalama kvaliteediga vilja on vähem.

“Samal ajal ootame põllumeest kui partnerit meile vilja müüma ka siis, kui vili kvaliteetsem. Ka piirituse tootmisega on nii, et mida kvaliteetsem vili, seda parem piiritus,” selgitas Arno Kangur.

Piiritustehase tegevjuht sõnas, et teisipäevase seisuga on ettevõte ostnud talunikelt 2100 tonni rukist ja 737 tonni nisu.

Väike-Maarja valla põllumees, Simuna Ivaxi omanik Hans Kruusamägi kasvatas tänavu rukist 300 hektaril.

Eesti Rukki Seltsi poolt rukkikuningaks pärjatud põllumees kõneles, et tänavuseks keskmiseks hektarisaagiks tuli kolm tonni ja vilja kvaliteet on väga hea.

“Müüa plaanin rukist 600 tonni, praegu ootan hinnapakkumisi. Soovin kõrgekvaliteedilise rukkitonni eest saada 2500 krooni,” ütles Kruusamägi, lisades, et  Rakvere piiritustehasega on neil konstruktiivne koostöö.

“Rakvere tehas on huvitatud kvaliteetse piirituse tootmisest ja minult ostetud rukis võimaldab seda,” lausus Kruusamägi.
Piirituse tootmine Rakveres andis põllumehele julgust suurendada rukki külvipinda 1000 hektarini.

Arno Kangur lisas, et Hans Kruusamägi müüs Rakvere piiritustehasele kevadel 300 tonni rukist oma 2009. aasta saagist, millest ettevõte sai hakata tootma kvaliteetpiiritust.

Kevili põllumajandusühistu juhatuse liige Hanno Niinepuu rääkis, et koostöö Rakvere piiritustehasega on tekkinud ja see annab viljakasvatajatele kindlustunnet tuleviku suhtes. “Meie ühistu on piiritustehasele müünud nii rukist kui nisu. Soovime alanud koostöö jätkumist ja arenemist,” lausus Niinepuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles