Kiriku plekk-katusest tehakse teatritükile viidad

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleeile sättisid ehitusmehed tellinguid paika, et pääseks katusele ligi.
Üleeile sättisid ehitusmehed tellinguid paika, et pääseks katusele ligi. Foto: Marianne Loorents

Rakvere Kolmainu kiriku vanast katuseplekist saavad linnaruumi paigaldatavad viidad, mis juhatavad maailma parimasse külla, mille tänavu suvel leiab Rahvaaiast.

Tegemist on Rakvere teatri suvelavastusega “Maailma parim küla”, mis lisaks teatrielamuse pakkumisele soovib toetada ka Kolmainu kiriku renoveerimist.

Rakvere teatri turundusspetsialisti Laila Taluniku sõnul viis koostööni Kolmainu kirikuga lavastuse mõte – üha enam ennast hävitavas maailmas jääb ellu vaid küla, mis on tekkinud kiriku ümber.

Nimelt kõneleb “Maailma parim küla” Eemelist (peaosatäitja Üllar Saaremäe), pankrotistunud ASi Põhjala Palk endisest tegevjuhist, kel ühe ja sama nädala jooksul jõustus lahutus ja kellele kuulutati välja pankrot. Ootamatult saab ta vanaisalt päranduse. Lapselapsele raha ja maad jätnud vana paadunud kommunist ning kirikupõletaja seab aga tingimuse – pärandi eest tuleb ehitada kirik. Kirik kerkibki ja sinna ümber tekib kogukond.

“Usaldus kogukonna vastu tagab ellujäämise. Meie otsustasime oma kogukonnas ringi vaadata,” lausus Talunik.

Et samanimelises romaanis käsitletakse ka taaskasutuse teemat, jõuti üheskoos Rakvere Kolmainu kiriku õpetaja Tauno Toompuuga mõtteni, et kiriku vanast katuseplekist võiks midagi teha. Näiteks maailma parimasse külla suunavaid viitu ja metallist meeneid, millele on kirjutatud tsitaate romaanist ja mida müüakse enne etendusi peetaval kogukonnalaadal. Meenete müügist saadav tulu aga läheks kiriku renoveerimise toetamiseks.

Kolmainu kiriku plekkkatust asuti maha võtma teisipäeval. Tauno Toompuu ütles, et kui esimesed tahvlid plekki saab katuselt eemaldatud, viiakse need Rakveres tegutsevasse metallifirmasse Elmet AS, kes meenete tarvis proovitööd teeb. “Pole veel teada, kuidas plekk käitub,” selgitas kirikuõpetaja.

Müügihinda pole meenetele määratud, kuid et meeneplaadid tulevad mitmesuguses suuruses, on ka nende hind erinev.

Toompuu sõnul on meenete müüki jõudes Kolmainu kiriku esindaja alati enne etenduse algust kohal, et vastata inimeste küsimustele ning aidata müügitööga. Esietendusele läheb kindlasti ka Tauno Toompuu ise.

Kiriku katusevahetus peaks lõppema augustis. Edaspidi ootavad ees akende vahetus, fassaadi remont ja sisetööd – et kirik saaks täielikult uue väljanägemise.

Renoveerimise toetamiseks on abikäe ulatanud ka maailmakuulus helilooja Arvo Pärt, kes nõustus korjanduse patrooniks hakkama. Toompuu sõnul tegi Pärt lisaks veel suure annetuse kirikule, toetades remonti 50 000 euroga.

Kaubavahetuspäev kolib Rahvaaeda

Lisaks kirikule teeb teater koostööd toiduvõrgustikuga Otse Tootjalt Tarbijale (O.T.T). Kogukonna laada tarvis ehitatakse O.T.Ti kauplejatele müügipinnad, et nad saaksid tellitud kauba oma võrgustiku klientideni toimetada neil neljapäevadel, mil kaubavahetuspäev sattub etendusega samale päevale.

Laila Taluniku sõnul tahavad nad selle ettevõtmisega juhtida tähelepanu lavastusest läbi käivatele põhimõtetele. “Seal juba toimib n-ö rääbis rääbise vastu kaubavahetus.”

Rakvere O.T.Ti eestvedaja Ele Sööl ütles, et talle sellised topeltkasulikud asjad meeldivad, sest tulu tõuseb nii teatrile kui ka toiduvõrgustikule.

“Lavastuses edasi antav maailmavaade on nii meie asi,” rõõmustas Sööl ja lisas, et vahel tuleb inimestele teha puust ja punaselt ette miski, mille toimimise oleme unustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles