Juhtkiri: Millal Kalev koju jõuab?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored tahavad ära siit.
Noored tahavad ära siit. Foto: Urmas Nemvalts

Eestis on üha süvenev inimeste põud. Meie suurim rahvuslik kapital on eestlased, aga need kipuvad siit heitliku Läänemere kaldalt lahkuma.

Kindlasti on maailmas palju hullemaid kohti kui Eesti, aga ometi on suur osa noori valmis siit kohe, kui kool läbi, mujale kolima.

Arusaadavalt pole selle põhjuseks põhjamaine kliima, pigem kehv majanduslik olukord, sotsiaalsete garantiide puudumine ja riigi väiksus.

Seetõttu on riigimeestel korraga käsil mitu ettevõtmist, millega tahetakse eestlased koju tagasi tuua. Kohtudes New Yorgis sealsete eestlastega, tutvustas president Ilves programmi “Talendid koju”, mille siht on erinevatel põhjustel Eestist lahkunud kaasmaalaste kaasamine Eesti ühiskonna ja ettevõtete tuleviku kujundamisse.

“See pole enam abstraktne üleskutse oma ajaloolisele kodumaale naasmiseks. Programmi sihiks on vahendada Eesti ettevõtjate tööpakkumisi neile, kes tahaksid oma oskusi ja teadmisi Eesti huvides kasutada,” ütles Ilves.

Täpselt samal ajal teatas keskerakond, et algatab riigikogus Eesti kodanike kojutuleku seaduse eelnõu, mis üheksa meetme abil soodustab kodanike tagasipöördumist ning motiveerib Eestisse elama jäämist ja töötamist. Eelnõu soodustab eestlaste kojutulekut ning loob paremad võimalused tööturule naasmiseks ka praegu Eestis viibivatele töötutele, et ennetada nende minekut välisriikidesse.

2009. aastal vähendas väljaränne Eesti rahvaarvu üle 17 000 inimese ning 2008. aastal 16 000 inimese võrra. Tartu ülikooli demograafide hinnangul elab või töötab väljaspool Eestit umbes 130 000 eestlast.

Kui algatatud programmid edu kannavad, saab justnagu tõeks meie rahvuseepose lõpulause, kuidas Kalev koju jõuab oma rahvale õnne tooma ja eesti põlve uueks looma.

Kui aga võrrelda näiteks arstide palku ja sotsiaalseid garantiisid Eestis ja Soomes, siis jääbki see unistuseks igavesest ajast igavesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles