Paljulapselised pered saavad riigilt toetust

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teisipäeval sõlmisid siseminister Marko Pomerants ja KredExi esindajad Rakveres lepingud 23 paljulapselise perega, kes saavad riigilt toetust eluasemetingimuste parandamiseks.


Siseminister Marko Pomerantsi sõnul loodi lasterikaste perede eluasemetingimuste parandamise meede 2007. aastal.


“Ma arvan, et see raha läheb õigesse kohta, täna allkirjastame Lääne-Virumaal 23 lepingut, mille taga on 123 last, kelle elujärg peaks paremaks muutuma,” lausus minister eilsel tseremoonial.

Tuleb toime

Meetme ametlik eesmärk on nelja- ja enamalapseliste perede olemasoleva eluasemelaenu põ­hiosa tagasimakse vähendamise, eluaseme soetamise, püstitamise, rekonstrueerimise, renoveerimise või laiendamise, tehnosüsteemide või -võrkude rajamise, asendamise või muutmise kaudu aidata kaasa nende perede eluasemetingimuste parandamisele.


Projekt peab toetama taotle­ja elamistingimuste parandamist ja soodustama sotsiaalse tõrjutuse vähendamist ning aitama kaasa taotlejate elamistingimuste kaasajastamisele.

KredExi toetuste projektijuht Anu Holmberg rääkis, et Eestis esitati tänavu kokku 759 taotlust toetuse saamiseks, rahastati 276.

Holmberg selgitas, et kui kahe eelmise aasta maksustatav tulu leibkonna liikme kohta jääb alla 2000 krooni kuus, on omafinantseeringu määr null.

Samas ei ole toetused kinnisvarahindu arvestades väga suured, sest kuni kaheksa lapsega pere võib tänavu saada toetust kuni 100 000 ja suurem pere kuni 200 000 krooni.
Raha eraldatakse KredExi kaudu ning sinna esitatakse ka taotlused ja hilisemas faasis aruanded.

Teisipäeval tutvustati Rakveres Lääne-Virumaa toetusesaajatele toetuse kasutamise korda ja allkirjastati toetuse saamiseks vajalikud lepingud.

“Esialgu tundub teile räägitu küll kui raketiteadus, aga sajad pered on sellega hakkama saanud,” lohutas Marko Pomerants kohale tulnud inimesi.


Toetus aitab tublisti

Sergei Voitov Tamsalust ütles, et niisugune toetus on väga hea.

“Abikaasa on lastega kodus, mina jäin aga töötuks, sest naine haigestus raskelt ja mina pidin lastega kodus istuma, tööandja ei tahtnud aga sellest aru saada,” rääkis mees.
Uuesti tööd leida pole tal õnnestunud, sest tema sõnul peavad tööandjad neljakümneaastast meest juba liiga vanaks.
Toetusrahaga on Voitovite perel kavas vahetada kolmetoalise korteri uksed ja aknad.

“Kolmetoalise korteri saime, aga see oli väga kehvas korras, põrandatega saime ise kuidagimoodi hakkama, aga aknad mädanevad ja lasevad vett läbi,” jutustas seitsme kuu vanust pesamuna süles hoidev mees.

Sergei Voitovi sõnul on aknad nii viletsad, et kui ta abikaasa hakkas üht neist avama, kukkus klaas raamist välja ja naisele peale.

“Aknad-uksed on kõige tähtsamad, küll muuga ikka kuidagimoodi hakkama saame,” arvas mees.
Voitovite peres kasvab viis last, kel vanust seitsmest kuust kümne aastani.

Vanim laps on kuulmis- ja nägemispuudega tütar, kes õpib Tartus Hiie koolis.

Mees uskus, et riigilt saadav toetus parandab nende pere elujärge tublisti.

2010. aastal eraldas riik paljulapseliste perede eluasemetingimuste parandamiseks 35 miljonit krooni, keskmine toetus ühele perele on 100 181 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles