Juhtkiri: Valik toidukorvis

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad..
Õunad.. Foto: RAIVO TIIKMAA/POSTIMEES.

Paljud tervisehädad on tingitud vääradest toitumisharjumustest ja vähesest füüsilisest koormusest. Eestis on see tendents kahtlemata vähem tuntav kui näiteks USAs, kuid ohu märke on meilgi.


USA presidendi abikaasa Michelle Oba­ma on algatanud võitluse laste ülekaalulisusega, rääkides sealjuures tervislikust koolitoidust, toiduohutusest ja laste liikumisharjumustest.

Ka hiljuti president Toomas Hendrik Ilvest töövisiidil Ameerika ühendriikides saatnud proua Evelin Ilves on võtnud ja võtab sõna tervisliku toitumise teemal ja on oma eluviisiga heaks eeskujuks, olgu siis leiba küpsetades või kurke kasvatades.

Paraku ei ole kõigil Eesti peredel majanduslikult võimalik teha sisseoste ökopoodidest ja varuda toorainet mahetootjatelt. Väga-väga paljud meie inimesed söövad seda, mida võimalikult odavalt kätte saavad, lugemata kokku säilitusaineid.

Ühelt poolt on tervislik toitumine sotsiaalne probleem, teisalt on tegemist teadvustamise, valikute ja toitumisharjumustega. Paljud meie koolikokad on kurvad, et lapsed ei söö tervislikku sooja toitu, kus kodumaised juurviljad sees, sest nad ei ole sellega kodus maast madalast harjunud, olles suuresti kasvanud krõpsude, saia ja limonaadi peal.

Kvaliteetne toit ei tähenda siiski ainult ökopoest ostetud kallist kraami. Mitmel pool Euroopas koguvad populaarsust kursused, kus inimestele õpetatakse aiapidamise algtõdesid ja aiasaadustest toidu valmistamist. Kel aga linnatingimustes maalappi pole, see püüab aknalaual vähemalt ürte kasvatada – ikka puhta maitse ja oma tervise nimel.
Eesti on õnnelikus olukorras selle poolest, et suurel osal elanikkonnast on võimalik siiski peenramaad harida või osta turult oma piirkonna aed- ja köögivilja või teha mõne omakandi talunikuga kaupa. Ja pealegi on meil oskus ja harjumus korjata metsaande ja neid talveks hoidistada, nii et kel tahtmist ja aega natuke vaeva näha, saab pere toidulauda rikastada küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles