Vargad himustavad sidekaablite vaske

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidekaabel.
Sidekaabel. Foto: Kaarel Tigas / SL Õhtuleht

Sidekaablivargad on naabermaakonnast kolinud Lääne-Virumaale, lootes, et siin ei ole kaablikanalisatsioonid turvafirma kaitse all, nagu on Ida-Virumaal.


Eelmisel nädalal võtsid sidekaablivargad ette Tamsalu linna ja Kadrina asula.

Kadrina vallavanem Aivar Lankei rääkis, et varguse tõttu oli Udriku hooldekodu raskesti kättesaadav. “Neti teel polnud üldse võimalik suhelda,” jätkas ta ja lisas, et Udriku hooldekodu on kõrgendatud riskiga asutus.

Õnneks pole hooldekodu ja vallamaja vaheline maa pikk ja sidekatkestuse ajal sõitis hooldekodu juhtkond vajadusel Kadrinasse ja vallaametnikud Udrikusse.

Lankei pidas sidekaablivarguseid tõsiseks probleemiks. Eriti siis, kui need häirivad kõrgendatud riskiga asutuste tööd.

Idanaabrite töö

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et sidekaablivarguse tõttu oli analoogtelefonisideta, telepildi ja internetita umbes tuhatkond majapidamist. “Üle hulga aja ei ole nii suurt matsu olnud,” lausus ta. “Need mehed, kes traati kerivad, ei ole siia oodatud.”

Uudebergi andmetel vargus vallamaja, kooli ja teiste asutuste tööd ei häirinud. Vallajuht avaldas soovi, et inimesed niisuguste olukordade puhul ka omavalitsust informeeriksid.

Uudebergi sõnul üritavad vallavõimud ulatusliku varguse puhul ka omalt poolt midagi ette võtta.

Sideettevõtte Elion juurdepääsuvõrgutalituse Virumaa osakonna juhataja Vadim Ivlijev ütles, et septembris on Lääne-Virumaal varastatud sidekaablit kümnel korral. Ajavahemikul augusti lõpust septembrini käidi Vinnis vana mõisahoone pööningul kaablivargil kolmel korral.

Ida-Virumaal on Ivlijevi sõnul sidekanalisatsioone rohkem kui Lääne-Virumaal, kuid seal on paljud kanalisatsioonid turvafirma kaitse all. Varastel võib õnnestuda küll kaabel läbi lõigata, kuid ära viia nad seda ei jõua, sest enne on mundrikandjad kohal.

Ivlijevi andmetel himustavad vargad kaableid, kus on vähemalt 100 paari. Neist pooled on kasutuses ehk lõhkumise korral jäävad telepildi, analoogside ja internetita 50 klienti.

Sidekaabli taastamine maksab keskmiselt 20 000 krooni.
Sagenenud vargusi Lääne-Virumaal selgitas Ivlijev asjaoluga, et küllap pikanäpumehed loodavad, et siin kaablikanalisatsioone ei turvata või turvafirma ei jõua kuigi ruttu kohale.

Rakvere politseijaoskonna juhi Lembit Kalda hinnangul on Ida-Virus levinud sidekaablivargused jõudnud ka Lääne-Virumaale.

Et sidekaablivargusega kaasnevad suured kahjud ja see mõjutab paljusid inimesi, siis maakonna politseijuhi sõnutsi on korravalvurid võtnud selle varguseliigi suurendatud tähelepanu alla.

Politsei tegutseb

Eelmisel nädalal kohtus Kalda sideettevõtte Elion esindajatega. Lepiti kokku, et Elion annab vargusest kohe politseile teada. Varem täpsustas firma kahjusid ja vargusest said korravalvurid teada nädala möödudes.
Kiirem infovahetus on kandnud ka vilja. Hiljuti saadi kätte rühm alaealisi, kes üritasid Vinni asulas vana mõisahoone pööningult sidekaablit varastada.

Kalda andmetel himustavad sidekaablivargad vaske. Paraku leidub illegaalseid metalli kokkuostupunkte, kus see kraam vastu võetakse.

Kalda sõnul mõtlevad vargad välja uusi nippe kaabli müümiseks. Kui traadirull mõnesse suuremasse esemesse pista, võib keelatud kraam jääda metalli kokkuostupunktis märkamata.

Vargused

• Elioni andmetel on septembris varastatud Lääne-Virumaal sidekaablit kümnel korral.
• Ajavahemikul augustist septembrini käisid sidekaablivargad Vinni asulas vana mõisahoone pööningul kolmel korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles