Mis hoiab suitsetajat sõltuvuses?

, Allen Carr’i Easyway Eesti
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigarett
Sigarett Foto: AFP / Scanpix

Aastaid on sigarette reklaamitud nii avalikult kui varjatult, suitsetamist on soodustatud ja see harjumus oli inimese juures pigem boonuseks kui miinuseks.


Vanasti peeti suitsetamist mehe puhul macho-tunnuseks ja naise puhul oli tegemist seksika ja väljapeetud te­gevusega. Tänapäeval on olukord muutunud. Suitsetamine tähendab pigem seda, et inimene ei ole suutnud sellest lahti saada või kardab seda isegi üritada.

Kuid miks ta seda kardab? Lugedes 99% suitse­tamisteemalisi artikleid, algavad need kõik sõnadega: “Suitsetamise mahajätmine on väga raske!”

See on nii kinnistunud inimeste teadvuses, et kui kee­gi midagi muud väidab, tundub see suisa usku­ma­tu. Mitte suitsu nautimine ega isiklik valik ei ole see, mis hoiab suitsetaja suitsetamas, vaid hirm – kas ma lähen paksuks?

Kas ma jään ilma nau­dingust?

Kuidas ma stressiga toime tulen? Kas ma üldse kunagi suitsetamisest vabaks saan? Kõik sellised hirmud on põhjus, miks suitsetaja lükkab mahajätmise päeva aastaid homsesse. Kõige raskem osa suitsetamise mahajätmise juures ongi otsus maha jätta. Olen ise endine ahelsuitsetaja, peale korduvaid luhtunud katseid suitsetamisest loobuda jätsin selle tegevuse neli aastat tagasi maha Allen Carr’i meetodiga.

Eelmisest aastast on ka Eestis võimalus selle meetodiga sõltuvust seljatada.

See meetod on täiesti vastupidine kõikidele teistele. Kui kõik teised meetodid keskenduvad põhjustele, miks suitsetamine tuleks maha jätta, siis Allen Carr’i meetod tegeleb ainult põhjustega, miks suitsetaja suitsetab. Kui inimesel aidatakse näha neid põhjusi natuke teise nurga alt, kaob tal iga­sugune soov ja vajadus edasi suitsetada ning ta lahkub õnneliku mittesuitsetajana. Näiteks kui sigaret tõepoolest lõdvestaks, siis miks ei ole ahelsuitsetajad maailma lõdvestunuimad inimesed?

Kogu meetodi eeldus on, et mahajätmine on liht­ne. Me ei anna inimestele juhiseid, kuidas oma elu edasi elada. Küsimus peale seminari ei ole, kas ma tohin, vaid kas ma tahan suitsetada. Meetodi pu­hul ei ole vahet ei vanusel ega suitsetamisstaažil. Iga suitsetaja langes lõksu ühtemoodi ja ka väljapääs on sealt ühesugune.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles